Asya

Bangladeş'ten Arakanlı Müslümanlar için konferans çağrısı

Bangladeş'teki geçici hükümete "başdanışman" sıfatıyla başkanlık eden Muhammed Yunus, Arakanlı Müslümanların ülkelerine geri dönebilmesi için "tüm tarafların" katılacağı bir konferans çağrısında bulundu.

Abone Ol

Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu marjında konuşan Yunus, Arakanlı Müslümanlara ilişkin açıklamalar yaptı.

Yunus, krizin gözden geçirilmesi ve çözüm üretilmesi için "tüm tarafların" katılacağı bir konferans düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Bangladeş'in kapasitesinin sınırlarına ulaştığını savunan Yunus, sınır güvenliği konusunda da endişelerini dile getirdi.

Yunus, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) gibi uluslararası aktörlerin sınır güvenliği sorununu göz önüne alması gerektiğine işaret etti.

Myanmar'da yaşananların komşu ülkelere "sıçrama" riski olduğuna dikkati çeken Yunus, krize yönelik tek sürdürülebilir çözümün "ülkeye geri dönüş" olduğunu söyledi.

Yunus ayrıca, uluslararası toplumu, Arakanlı Müslümanlara karşı işlenen suçlar için adalet ve hesap verebilirlik mekanizmalarını desteklemeye çağırdı.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış; olaylarda çoğu Müslüman, binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçilerin uyguladıkları kitlesel şiddetten kaçan 1 milyondan fazla kişi, komşu ülke Bangladeş'e sığınmıştı.

Çok sayıda Arakanlı Müslüman, Bangladeş'in Cox's Bazar bölgesindeki aşırı kalabalık mülteci kamplarından kaçarak diğer Müslüman ülkelere gitmek için hayatlarını tehlikeye atıp derme çatma teknelerle denize açılıyor.