Orta Doğu

Cezayir, BRICS’e alınmamasını ‘önemsemedi’

Cezayir Millet Meclisi (Senato) Başkanı Salih Kocil, “BRICS ülkeleriyle stratejik ilişkilerimizi pek önemsemiyoruz” dedi. Bu açıklama, 22 Ağustos'ta Johannesburg'da düzenlenen grup liderleri toplantısında Cezayir'in BRICS'e üyelik talebini kabul etmeyen ülkedeki üst düzey bir yetkilinin ilk tutumunu yansıtıyor. Anayasaya göre ülkede ikinci adam olarak kabul edilen Kocil, 4 Eylül’de yeni parlamento oturumunun başlaması münasebetiyle Ulusal Meclis genel merkezinde Başbakan Eymen bin Abdurrahman li

Abone Ol

Cezayir’in BRICS’e katılma kararının reddedilmesi, ülkenin üst düzey yetkililerinin bir yıldan fazla bir süre önce Rusya, Çin, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika'yı içeren ekonomik topluluğa katılma konusunda yürüttüğü büyük kampanyayla karşılaştırıldığında bir hayal kırıklığı yarattı. BRICS son toplantısında aralarında Suudi Arabistan’ında bulunduğu 6 ülkeyi bloğa davet etti. Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, ülkesinin gruba katılma hedefine destek sağlamak amacıyla geçtiğimiz Mayıs ve Haziran aylarında Rusya ve Çin'i ziyaret etti ancak daha sonra bunun hedefe ulaşmak için yeterli olmadığı ortaya çıktı.

Tebbun daha önce Cezayir'in BRICS grubuna katılmamızı sağlayacak şekilde milli geliri artırmaya çalıştığını ifade etmişti. Cezayir Cumhurbaşkanı ayrıca hükümetin 2023 yılı sonuna kadar 13 milyar dolarlık hidrokarbon dışı ürün ihraç etmeye kararlı olduğunu, bunun da kendi tahminine göre 'büyüklerle oynamak' anlamına geldiğini belirtti. Kocil ise Merkez Bankası rakamlarına göre 2022 yılı sonunda 66 milyar dolar civarında olan döviz rezervlerinin 85 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Bunun nedeni son aylarda akaryakıt satışından elde edilen gelirlerdeki artış. Meclis Başkanı, Tebbun’un  2019 seçim kampanyasında verdiği sözlerin  "bu yıl tamamlanacağını" doğrulayarak, "bunların yüzde 75'inin yerine getirildiğini" vurguladı.

Cezayir, Nijer'deki darbecilere, ülkede istikrarın yeniden sağlanmasına yönelik, 6 ay sürecek, sivil bir figürün liderliğinde bir "geçiş aşaması" ile temsil edilen ve genel seçim organizasyonuyla sona eren bir plan teklif etti. İlgililer önerilere yanıt vermedi.

Cezayir ile Nijer'in 900 km'den fazla sınırı paylaşması, silah ve uyuşturucu ticaretinin yaygın olması, aynı zamanda aşırı İslamcı grupların da sığınağı olması dikkat çekiyor.

Şark'ul Avsat