Orta Doğu

Gazze'de neredeyse hiç yiyecek kalmadı!

Gazze'de yedi gündür devam eden geçici ateşkes gıda sıkıntısını hafifletemedi ve çocuklarını beslemeye çalışan yetişkinlerin açlık çekmesine neden oldu.

Abone Ol

Uluslararası bir yardım kuruluşu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Gazze'deki yedi günlük geçici ateşkesin kuşatma altındaki Filistin topraklarında yaşanan gıda sıkıntısını hafifletemediği ve pek çok yetişkinin çocuklarını besleyebilmek için aç kaldığı uyarısında bulundu.

Ateşkesin sona ermesi ve İsrail'in Gazze'yi bombalamaya yeniden başlamasının kuşatma altındaki bölgede insani yardım çabalarını tehlikeye attığı uyarısında bulunan Action Against Hunger, yerel pazarlarda konserve yiyecek kıtlığı yaşandığını ve sebze hasadının tükenmek üzere olduğuna dair endişelerin arttığını belirtti.

The New Arab'a konuşan grup, Gazze'de yaşayan 2,4 milyon insanın kritik ihtiyaçlarının karşılanması için acil ve kalıcı bir ateşkes çağrısında bulunarak, "Çatışmaların durması yardımların bir miktar artmasını sağlasa da, yaşam koşulları vahim olmaya devam ediyor ve mevcut yardım akışı hem güney hem de kuzey Gazze için yetersiz" dedi.

Gazze'deki insanların temel gıdası olan ekmek artık ya çok az bulunuyor ya da hiç yok. Yemek pişirmek için gaz lüks haline geldi ve aileler odun ve ne bulurlarsa yakmak zorunda kalıyor.

Action Against Hunger'ın Orta Doğu bölge sorumlusu Chiara Saccardi TNA'ya yaptığı açıklamada, " Han Yunus'ta yerel pazarda makarna, konserve ve yumurta gibi temel gıda maddeleri tükenirken, pirinç ve mevcut sebzeler fahiş fiyatlarla satılıyor" dedi.

" Gaz lüks bir tüketim maddesi olarak görülüyor ve aileler mevcut az sayıdaki ürünü pişirmek için odun, gıda kartonları ve bulabildikleri başka ne varsa yakmaya başvuruyor. Refah'tan giren sınırlı sayıdaki kamyon, giderek artan aç nüfusu doyurmaya yetmiyor ve bu fırındaki kuyruklar genellikle altı ila yedi saat sürüyor" diyen Saccardi, 130'dan fazla fırının yakıt sıkıntısı nedeniyle kapandığını ve un kıtlığı yaşandığını sözlerine ekledi.

Saccardi, "Meslektaşlarımız sahada görüyor ve deneyimliyor Gazze'de neredeyse hiç yiyecek kalmadı," dedi. "Aileler odun, yiyecek kartonları ve bulabildikleri başka ne varsa yakarak yemek pişirmeye çalışıyor" dedi.

"İçme suyu çok yetersiz ve diğer su kaynakları da kanalizasyon, yağmur suyu ve kuyu suyundan kaynaklanan çapraz bulaşma nedeniyle giderek daha güvensiz hale geliyor" diye ekledi.

"Gazzelilerin daha fazla gıdaya, daha besleyici gıdalara ve yemek pişirmek için temiz suya ihtiyacı var. Ayrıca yemek pişirmek için gaz ve yakıta da ihtiyaçları var. Gıda güvensizliği, yetersiz beslenme ve açlık riskinden kaçınmak için bu maddelerin en kırılgan durumdaki kişilere derhal ulaştırılması gerekmektedir."

Besin zincirinin çöküşü

Gazze'deki gıda tedarik altyapısı artık işlevsel değildir; Kasım ortası itibariyle WFP'nin anlaşmalı olduğu dükkanların sadece yüzde 25'i açık kalmış, diğerlerinde ise temel gıda maddeleri tükenmiştir.

Yerel pazarlar tamamen kapanmıştı. Bulunabilen az miktardaki gıda maddeleri ise endişe verici derecede yüksek fiyatlarla satılıyordu ve yemek pişirmek mümkün olmadığından bazı insanlar günde tek öğünle hayatta kalmaya zorlanıyordu.

WFP, şanslı olanlar için bunun sadece konserve yiyeceklerden fazlasını içerdiğini, ancak bazı insanların çiğ soğan ve pişmemiş patlıcan tüketmeye başvurduğunu söyledi.

Filistin Temsilcisi ve Ülke Direktörü Samer Abdeljaber, "Gıda tedarik zincirlerinin çökmesi, insanların temel ihtiyaç maddelerinden mahrum bırakıldığı zaten vahim olan bir durumda feci bir dönüm noktasıdır" dedi.

"Yakıta erişim olmadan, ihtiyaç sahiplerine ekmek sağlama veya gıda taşıma kabiliyetimiz ciddi şekilde tehlikeye girdi ve esasen Gazze'de hayatı durma noktasına getirdi. İnsanlar aç kalıyor."

En hassas durumdaki kişilerin yetersiz beslenmesi 

Action Against Hunger'ın Sağlık Hizmetlerine Erişim uzmanı Bruno Abarca, gıda güvensizliğinin yanı sıra hijyenik olmayan koşullar, stres ve aşırı kalabalığın da beslenme üzerinde etkili olduğunu ve en savunmasız kişiler arasında yetersiz beslenmeye yol açtığını söyledi.

Abarca, "Sürekli gıda yoksunluğu açlık, ağrı, endişe, kilo kaybı, elektrolit dengesizlikleri, ilgisizlik, yorgunluk, vücut yağ ve protein rezervlerinin tükenmesi, fiziksel ve psikolojik bozulma, doku bozulması, organ hasarı ve günler içinde ölüme ve hatta çocuklar arasında ani ölüme yol açabilir" dedi.

Kuzey Gazze, güvenli bir STK varlığının olmaması, sınırlı yardım dağıtım kapasitesi ve hizmetlerin çökmesi nedeniyle özellikle endişe verici bir bölgedir.

 Action Against Hunger, "Güvenli olmayan kaynaklardan gelen suyun tüketilmesi nedeniyle açlık, susuzluk ve su kaynaklı hastalıklar konusunda büyük endişe duyulmaya devam ediyor. Su arıtma tesisi ve İsrail boru hattı çalışmıyor,” dedi.

Zorluklara rağmen grup, yerel tedarikçilerle işbirliği yaparak ateşkes süresince su, gıda, hijyen ürünleri ve diğer temel ihtiyaç maddelerini dağıttığını söyledi.

Kalıcı bir ateşkes, örgütün hasarlı su şebekelerini değerlendirmesine ve onarmasına, aşırı koşullardaki aileleri desteklemesine, ülke içinde yerinden edilmiş kişilere gıda yardımını artırmasına ve etkilenen çiftçilere geçim kaynaklarını geri kazanmalarında yardımcı olmasına olanak sağlayabilir.

Daily Ummah