Türkiye’ye yakın muhalif Suriye Milli Ordusu’ndan (SMO) kaynaklar, Heyetu Tahriru'ş Şam (HTŞ) liderliğindeki muhalif gruplar ve Türkiye'ye yakın diğer gruplar arasında günlerce süren çatışmalardan sonra HTŞ’nin, Halep'in kuzeybatısında yer alan Türkiye’nin Zeytin Dalı Harekâtı gerçekleştirdiği bölgeden güçlerini geri çekmeye başladığını aktardılar. HTŞ, geçtiğimiz günlerde diğer gruplarla birlikte 3. Kolordu’ya karşı kanlı bir çatışmaya müdahale ettikten sonra başta Afrin, Kefer Cenne, Meryemen, Katme ve Cindires olmak üzere birçok köy ve ilçeyi kontrolü altına aldı. Türkiye’nin dün çatışmayı sona erdirmek için dayattığı ateşkes anlaşması, HTŞ'nin söz konusu bölgelerden geri çekilmesine yol açtı.
Halep kırsalındaki aktivistler, ağır askeri araçlarla yüklü tırlar ve çok sayıda HTŞ unsurunu taşıyan onlarca dört çeker aracın Afrin bölgelerinden HTŞ’nin kalesi İdlib’e doğru çekildiğini gösteren görüntüleri yayınladılar. HTŞ, Süleyman Şah Grubu (Emşat) ve Hamza Tümeni (Hamzat) ile birlikte günlerce 3. Kolordu’ya karşı şiddetli çatışmalara girdikten sonra yapılan ateşkes üzerine geri çekilmeye başladı. HTŞ, söz konusu çatışmalar sırasında Afrin şehri ile Halep'in kuzeybatısındaki Cinderes, Kefer Cenne, Meryemeyn, Cebel el-Ahlam, Mebtali ve Katme ilçelerinin kontrolünü ele geçirmeyi başarmıştı.
SMO çatısı altındaki grupların liderlerinden biri, HTŞ’nin salıyı çarşambaya bağlayan gece yarısından itibaren askeri olarak Kefer Cenne, Meryemeyn ve Cebel el-Ahlam bölgelerinden ve ardından Afrin kentinden İdlib şehrine doğru geri çekmeye başladığını belirtti.
Şark'ul Avsat'ın haberine göre Türkiye’nin onayladığı, çatışmayı durdurmayı ve her iki tarafın da alarm durumunu sona erdirmeyi amaçlayan bir anlaşmanın uygulanmasıyla, HTŞ'nin yakın zamanda girdiği bölgelerden askeri olarak geri çekilmeye başladığını belirten muhalif grup lideri, şunları söyledi:

“Sultan Murad Tümeni ve SMO’ya bağlı Sairun Hareketi bünyesinde yer alan diğer gruplar, Halep'in kuzeyinde, Azez yakınlarındaki Kefer Cenne, Meryemeyn ve Cebel el-Ahlam’da 3. Kolordu’nun konuşlandığı bölgeler ile Hamza Tümeni ve Sultan Süleyman Şah Tümeni'nin kontrolü altındaki bölgelerin ayrılmasından sorumluydu. Öte yandan Türk güçlerine ait onlarca tank ve zırhlı araç, güvenliği sağlamak için Kefer Cenne köyü ve Azez şehrine giden yola konuşlandırıldı.”
Suriyeli muhaliflerden bir kaynak Alman Haber Ajansı’na (DPA), salı akşamı, 3. Kolordu ile HTŞ arasında yaşanan çatışmaları kontrol altına almak amacıyla yapılan uzun bir toplantıdan sonra Türk ordusunun HTŞ'ye, Halep’in kuzeyinde Afrin’in tüm bölgelerinden çekilmek ve koşulsuz olarak İdlib'e dönmesi için Perşembe gününe kadar (bugün) süre verdiğini belirtti.
Öte yandan SMO tarafından yapılan açıklamada, SMO’nun, HTŞ'nin Halep'in kuzeybatısında Türkiye’nin harekatlar gerçekleştirdiği bölgelerde çatışmaları sürdürmesine karşı olduğu belirtilerek, HTŞ'ye kontrolünü ele geçirdiği bölgeleri terk ederek İdlib'e dönmesi çağrısı yapıldı. Halep kırsalındaki Marea, Ahterin, Azez, Dabık, Suran, Bab es-Selame ve el-Bab bölgelerindeki kitlesel halk gösterilerinin ortaya çıkmasının ardından SMO, ‘kurtarılmış bölgelerdeki’ sivil hareketleri desteklediğini açıkladı. Şarkul Avsat’ın edindiği bilgiye göre HTŞ'nin Halep kırsalındaki bölgelere girişine karşı camilerden genel seferberlik ilan edilmişti.
Diğer taraftan HTŞ’den üst düzey bir isim, yaptığı açıklamada:
“Sivilleri korumak ve askeri kurumları sivil kurumlardan uzakta organize etmek için bölgedeki askeri ve güvenlik durumunun koordinasyonu konusunda 3. Kolordu ile defalarca kez anlaşmaya çalıştık. Ancak devrimci güçlere düşman olan yabancı taraflarla şüpheli ilişkileri (şimdi bunları anmaktan çekiniyoruz) bu girişimleri engelledi. 3. Kolordu, geçmiş hesaplardan yola çıkarak, bölgelerini kontrol etmek için SMO gruplarına karşı askeri operasyonlar başlatmaya çalıştı. Bu, 3K'ya karşı savunmada, ikincisi operasyonda SMO gruplarının yanında durmamıza neden oldu. Böylece 3. Kolordu’nun planı suya düştü.” ifadelerini kullandı.
HTŞ (dün geri çekilmeden önce), Türkiye’nin harekât bölgelerindeki şiddetli çatışmaların ilkinde Afrin kenti ve Halep'in kuzeybatısındaki Cindires kentini Türkiye'ye bağlayan köy de dahil olmak üzere 30'dan fazla köyün kontrolünü ele geçirdi. Çatışmalar ikinci kez başladığında, Halep'in kuzey kırsalındaki en önemli şehirlerden biri olarak kabul edilen Azez yakınlarındaki Kefer Cenne, Meryemeyn, Cebel el-Ahlam ve Katme bölgelerinin yanı sıra el-Bab şehrinin kontrolünü de ele geçirdi.
Çatışmalar, 3. Kolordu’nun Halep'in kuzeydoğusundaki el-Bab kentinde medya aktivisti Muhammed Ebu Gannum ve hamile eşinin öldürülmesine karıştığı kanıtlandıktan sonra Hamza Tümeni’nden bazı unsurların 3. Kolordu’nun karargahını kuşatması sonrasında başladı.