Afrika

Katar'dan Fas'a Arap Dünyasının En Etkileyici 5 Kütüphanesi

Abone Ol

Katar Ulusal Kütüphanesinden İskenderiye'nin modern Bibliotheca' sına kadar bölgenin en büyük koleksiyonlarından bazılarına bakıyoruz.

Kütüphaneler söz konusu olduğunda, Arap dünyasının güçlü bir soyağacı var;

Irak'ın başkenti Bağdat bir zamanlar ortaçağ İslam dünyasında bir öğrenme merkeziydi ve 1258'de Moğollar tarafından yıkılana kadar 400.000'den fazla kitap barındıran bir kütüphane olan Bilgelik Evi'ne (Bait al-Hikmah) ev sahipliği  yapıyordu.

Daha da gerilerde, Mısır'daki İskenderiye Kütüphanesi, MÖ üçüncü yüzyıldan MS birinci binyılın başlarında kademeli olarak birden fazla yangın ve savaşa yenik düşene kadar benzer sayıda kitap ve parşömen barındırıyordu.

Bilgiyi okuma ve takip etme zorunluluğu, Baş melek Cebrail tarafından Hz. Muhammed’e vahyedilen ilk kelimenin “oku” emri olduğu İslami gelenekle erken dönem Müslüman kitaplarında yer alır.

Ancak büyük kütüphaneler sadece tarihin bir parçası değildir ve bugün bölgenin çevresinde çok sayıda etkileyici kurum bulunmaktadır. Burada Middle East Eye en önemli beş tanesini listeliyor:

1. Bibliotheca Alexandrina, Mısır

İskenderiye Kütüphanesi, antik çağın en büyük parşömen ve kitap koleksiyonlarından birini içeriyordu. Yangın, ihmal ve savaş nedeniyle kaybı, bazı tarihçiler tarafından insanlığın ilerlemesini yüzyıllar öncesine götüren bir trajedi olarak kabul ediliyor.

Kütüphanenin içeriğinin çoğu tarihe karışmış olsa da, yirminci yüzyılın sonlarında kuzey kentindeki Mısırlı yetkililer, modern bir muadili inşa ederek eski kütüphaneyi anmaya karar verdiler.

 1974'te yeni bir kurumun inşasını incelemek için bir komite kuruldu ve 1995'te   Bibliotheca Alexandrina üzerinde çalışmalar başladı.          

Mısır hükümeti, UNESCO ve İskenderiye Üniversitesi, “İskenderiye'yi 20.yüzyılın en büyük entelektüel ve kültürel merkezlerinden biri olarak yeniden kurmak” amacıyla girişim boyunca güçlerini birleştirdi ve işbirliği yaptı.

220 milyon dolarlık bir bütçeyle, Bibliotheca Alexandrina nihayet Ekim 2002'de resmen açıldı.

Yaklaşık sekiz milyon kitaplık raf alanı, 32 metre yüksekliğindeki cam panelli bir çatının altında oturan bir ana okuma odası ve 120 senaryodan oluşan karakterlerle oyulmuş duvarları ile kütüphane, kitap cenneti olduğu kadar turistik bir cazibe merkezidir.

Kütüphane koleksiyonu üç dilde Arapça, İngilizce ve Fransızca kitaplardan oluşmaktadır.

2010 yılında Fransa'nın ulusal kütüphanesi Bibliotheque Nationale de France'dan 500.000 kitap bağış alarak Bibliotheca Alexandrina'yı dünyanın altıncı en büyük francophone kütüphanesi haline getirdi.

Mısır için büyük bir kültürel ve eğitimsel başarı olarak kabul edilirken, kütüphane de önemli eleştiriler aldı.

Bazıları, projenin kitap koleksiyonundan ziyade kütüphanenin inşasına çok fazla para harcanması nedeniyle Mısır hükümeti için boş bir proje olarak işlev gördüğünü iddia ediyor.

Diğerleri, kütüphanenin büyük bir kısmı doldurulmayı bekleyen devasa raf alanı ile birlikte fon eksikliği nedeniyle Mısır'ın kütüphaneyi sürdürmesinin imkansız olduğunu öne sürüyor.

2. Al-Qarawiyyin Kütüphanesi, Fas

Fas şehri Fez, dünyanın en eski çalışan kütüphanesine ev sahipliği yapıyor. Bu sebeple, Mısır tarihini canlandırmak için çalışırken, Fas onu korumaya daha çok odaklanıyor.

El-Qarawiyyin kütüphanesi özellikle MS 859'da bir kadın tarafından kurulmuştur. Zengin bir göçmenin kızı olan Tunuslu varis Fatima el-Fihriya, parasını kütüphaneye ev sahipliği yapan bir üniversite kurmak için kullandı.

Tarih boyunca hem üniversite hem de kütüphane, Müslümanlar ve Avrupalılar arasındaki kültür ve bilgi alışverişinde önemli bir rol oynamıştır.

Ancak kütüphane, geçmişteki kitap ve el yazmalarını korumak için sadece bilim adamlarına ve araştırmacılara açıktı.

Bununla birlikte, 2016 yılında Al-Qarawiyyin kütüphanesi mimar Aziza Chaounu tarafından yenilendiğinde, en önemli eserlerinden biri olan Kufi yazısı kullanılarak deve derisi üzerine yazılmış bir 9. yüzyıl Kuran'ı da dahil olmak üzere 4000'den fazla kitap halka serbest bırakıldı.

3. Muhammed bin Rashed kütüphanesi, Dubai

Dünyanın en yeni kütüphanelerinden biri olan Dubai'deki Muhammed bin Rashid kütüphanesi, Haziran 2022'de açıldı ve yayınlandığı tarihte sadece iki aylıktı.

Göz alıcı yapının tasarımı, bir kürsü üzerindeki açık bir kitaptan ilham alırken, binanın kendisi Dubai Körfezi'nin çarpıcı bir manzarasını sunuyor.

Tipik Dubai tarzında, bu kütüphaneyle ilgili her şey boyutundan kapasitesine kadar anıtsaldır.

Yapımı altı yıldan fazla süren bu yedi katlı kütüphanenin inşası 270 milyon dolardan fazlaya mal oldu ve her yıl yaklaşık dokuz milyon ziyaretçiyi ağırlaması bekleniyor.

Mohammed bin Rashed kütüphanesi bir milyon fiziksel ve dijital kitaba ev sahipliği yapıyor ancak sonunda 4,5 milyon basılı, dijital ve sesli kitap içermesi bekleniyor.

Çok sayıda okuma materyalinin yanı sıra, Dubai kütüphanesinin her yıl 100'den fazla kültürel etkinliğe ve kalıcı bir sanat galerisine ev sahipliği yapması bekleniyor.

4. Katar Ulusal Kütüphanesi, Katar

Doha'nın Eğitim Şehri'nde bulunan Katar Ulusal Kütüphanesi, dünyaca ünlü mimar Rem Koolhaas tarafından tasarlanmıştır.

İlk olarak 2012 yılında açılmış ve sadece birkaç yıl sonra 2015 yılında Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kurumları Federasyonu tarafından MENA bölgesinin Koruma ve Koruma Merkezi (PAC) olarak atanmıştır.

Ancak Katar'ın milli kütüphanesi, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad al-Thani'nin bir milyonuncu kitabı kütüphanenin raflarına koyduğu 2018 yılına kadar resmi olarak açılmamıştı.

Özellikle kütüphane, Arap ve İslam medeniyetiyle bağlantılı nadir kitapları, el yazmalarını ve diğer materyalleri koruyan onlarca yıllık bir Katar projesi olan Miras Kütüphanesi'nin içeriğini barındırıyor.

2012 yılında kütüphane, Arap ve İslam tarihini belgeleyen miras materyallerini dijitalleştirmeyi ve halkın kolayca erişebilmesini sağlamayı amaçlayan Katar Dijital Kütüphanesini oluşturmak için İngiliz Kütüphanesi ile ortaklık kurdu. Bu proje 2014 yılında başlatıldı.

5. Ithraa, Suudi Arabistan

Suudi Arabistan'ın doğusundaki Dhahran şehrinde bulunan Kral Abdülaziz Dünya Kültürü Merkezi Ithraa ,hatırı sayılır bir eser koleksiyonuna sahip bir kütüphane olduğu kadar bir eğlence merkezidir.

Arapça'da ithraa kelimesi "zenginleştirme" anlamına gelir ve 2018 yılında açılan merkezde sinema ve müzenin yanı sıra dört katlı yüksek bir kütüphane yer alır.

Ülkenin devlete ait petrol devi Aramco'nun girişiminin bir parçası olarak oluşturulan kurumun kütüphanesi, hem Arapça hem de İngilizce olarak 270.000 başlık koleksiyonuyla ülkenin en büyük kütüphanelerinden biridir.

Ithraa'nın resmi web sitesine göre, edebi koleksiyonun yüzde 60’ı Arapça ve yüzde 40'ı İngilizce eserlerden oluşuyor.

Merkez ayrıca İslam tarihi, sanat ve tiyatro da dahil olmak üzere sergilere ev sahipliği yapıyor.

MEE