Dosya

Nasrallah arkasında kirli bir miras bıraktı

Hasan Nasrallah, Hizbullah'ı bir dönem İsrail'e karşı etkili bir güce dönüştürdü ancak Suriye'deki Esed rejimine verdiği destek Arap dünyasının çoğunu kendisinden uzaklaştırdı.

Abone Ol

Lübnan Hizbullahı Cumartesi günü yaptığı açıklamada Genel Sekreter Hasan Nasrallah'ın önceki gün İsrail'in Beyrut'un güney banliyösüne düzenlediği büyük bir saldırıda öldürüldüğünü duyurdu.
1960 doğumlu Nasrallah, Lübnan'ı işgal eden İsrail güçlerine karşı savaşmak üzere İran Devrim Muhafızları'nın yardımıyla kurulduğu 1982 yılında Hizbullah'a katıldı.

Kendini Şia’ya adamış bir öğrenci olarak tanınan Nasrallah, hızla yükseldi ve 1992'de selefi Abbas Musavi bir İsrail hava saldırısında öldürüldüğünde grubun üçüncü genel sekreteri oldu.

Yetenekli bir hatip ve stratejist olarak ün kazanan Hizbullah, İran'ın da desteğiyle Hizbullah'ı etkili bir savaş gücüne dönüştürdü ve İsrail'in 1978'den beri güney Lübnan'da işgal ettiği 'güvenlik bölgesinden' çekildiği 2000 yılında Hizbullah'ı büyük bir zafere taşıdı.

2000 yılındaki zafer Hizbullah'ın bölgesel bir güç haline gelmesine yardımcı oldu ve Hizbullah'a yaygın bir popülerlik kazandırdı.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da milyonlarca insan Nasrallah'ın ateşli ve meydan okuyan konuşmalarını dinlemek için ekran başına geçti ve bu konuşmalar İsrail tarafından uzun süredir aşağılanan Arap dünyasına umut verdi.

Nasrallah'ın ünü, Hizbullah'ın İsrail hapishanelerinde tutulan Lübnanlı mahkumlarla takas etmek üzere esir askerleri almak amacıyla İsrail'e sınır ötesi bir baskın düzenlemesinin ardından başlayan 2006 İsrail-Lübnan savaşıyla daha da pekişti.

Savaşın başlangıcında yaptığı ulusa sesleniş konuşması, canlı yayında Beyrut'u vuran bir İsrail savaş gemisinin hedef alındığını ve batırıldığını duyurmasıyla özel bir önem kazandı.
İsrail, Lübnan'a karşı yıkıcı hava saldırıları ve kara harekatı başlattı ancak Hizbullah'a karşı üstünlük sağlayamadı ve 34 gün süren çatışmaların ardından ateşkese razı oldu.

Hizbullah'ın İsrail'e direnebilmesi Arap dünyasında büyük bir zafer olarak görüldü ve Nasrallah sonuç alabilen bir lider olarak ün kazandı.

Savaştan iki yıl sonra İsrail, Hizbullah'ın esir aldığı iki İsrail askerinin cesetleri karşılığında Hizbullah ve diğer mahkûmları takas etmeyi kabul etti.

Ancak Hizbullah 2011 Arap Baharı devrimlerinden sonra Arap dünyasındaki konumunu kaybetti. Hizbullah'ın hamisi İran, Suriye diktatörü Beşar Esad'ı destekledi ve Nasrallah da İran'ın çizgisini takip ederek Esad'ın Suriye'deki ayaklanmayı acımasızca bastırmasına katılmak üzere Suriye'ye militanlar gönderdi.

Hizbullah savaşçıları 2015 yılında Madaya gibi muhaliflerin elindeki Suriye kasaba ve şehirlerini kuşatma altına alarak aralarında çocukların da bulunduğu onlarca sivilin yetersiz beslenme ve açlıktan ölmesine neden oldu.

Nasrallah'ın Esad'ı desteklemesi bir zamanlar sahip olduğu desteğin çoğunu kaybetmesine neden oldu ve hareketinin hala İsrail'e karşı “direniş” içinde olduğu iddiaları artık boş çıktı.

Buna ek olarak, Hizbullah'ın Lübnan'da çoğu zaman Lübnan devletini dikkate almadan tek taraflı hareket etmesi, özellikle Hizbullah üyelerinin göstericilerle çatıştığı 2019 yolsuzluk karşıtı protestolar sırasında birçok Lübnan vatandaşını yabancılaştırdı.

Hizbullah ve Esad rejimi, Rusya ve İran'ın da yardımıyla Suriye'deki ayaklanmayı bastırmayı büyük ölçüde başarmış olsa da, Ekim 2023'te Gazze savaşı patlak verdiğinde, hareketin kendini aştığı ve artık İsrail'le eskisi gibi yüzleşemeyeceği görülüyordu.

Hizbullah'ın Gazze savaşı sırasında Hamas'ı desteklemek için başlattığı sınır ötesi saldırıların etkisi sınırlı kaldı ve İsrail'in patlayan çağrı cihazları kullanarak grubun liderliğine ve üyelerine saldırması Hizbullah'ın prestijine ağır bir darbe indirdi.

Hizbullah'ın yeniden toparlanıp İsrail'in Lübnan'a yönelik artan saldırılarına karşı etkili bir direniş sergileyip sergileyemeyeceği henüz belli olmasa da Nasrallah'ın ölümü, Arap dünyasındaki etkinliğini ve güvenilirliğini yıllar önce kaybetmiş bir örgüte şimdilik ağır bir darbe vurdu.