Katar, bu organizasyona ev sahipliği yapan ilk Arap ülkesi olurken alışılagelmişin dışında yaşanan olaylarla dikkatleri çekti. Peki bu süreçte neler yaşandı?
Katar'a Dünya Kupası için gelenler hadislerle karşılandı
Katar'a 2022 FIFA Dünya Kupası için gelen ziyaretçilere hadisi şeriflerin anlatılması için hazırlık yapıldı.
Katar'ın turistik ve ticari merkezlerinden İnci Adası'ndaki çeşitli noktalarda bulunan panolara hadisi şerifler ve İngilizce çevirileri asıldı.
Panolarda, "Her iyilik bir sadakadır.", "Yarım hurma bile olsa kendinizi (sadakayla) ateşten koruyun, o da yoksa güzel bir söz söyleyin.", "Merhamet etmeyene merhamet edilmez." hadisi şerifleri paylaşıldı.
Katar Dünya Kupası Temsilcisi: Eşcinsellik Akılda Hasardır
Katar Dünya Kupası temsilcisi, Alman televizyon yayıncısı ZDF'ye, küresel turnuvaya ev sahipliği yapmaya hazırlanırken eşcinselliğin "akılda hasar" olduğunu söyledi.
Bazı futbolcular Katar'ı ayrımcılık yapmakla suçlayarak Dünya Kupasını izlemek için ülkeyi ziyaret edecek olan LGBT+ bireyler ve aktivist gruplar ile kadınlar hakkındaki endişelerini dile getirdi.
Röportajın bir bölümünde Selman, "Buradaki kurallarımızı kabul etmek zorundalar" dedi. "(Eşcinsellik) haramdır. Haramın ne demek olduğunu biliyor musun?" diye sordu.
Bunun üzerine Selman'a neden haram olduğu soruldu. Selman da "Ben katı bir Müslüman değilim ama eşcinsellik akılda tahribattır, bu yüzden de haramdır" cevabını verdi.
Fransa'da Katarlı Futbolcular "Terörist" Olarak Tasvir Edildi
Fransa'da bir gazetede Katar milli futbol takımını "terörist" olarak tasvir eden bir karikatürün yayımlaması tepkilere neden oldu.
Gazetenin ekim sayısındaki karikatürde, "Katar" formaları giyen, ellerinde pala, silah ve roketatar taşıyan 7 sakallı kişi futbol oynarken tasvir ediliyor.
Karikatürize edilenlerden biri patlayıcı bağlı kemer takarken, beşinin mavi cübbe ve ikisinin siyah gömlek giydiği, kar maskesi taktığı anlaşılıyor. Karikatürde ayrıca Katar "otoriter emirlik"le suçlanıyor.
Karikatür, sosyal medya platformlarında tepkilere neden oldu.
Katar’a Eleştiri ve Boykot Çağrıları Yapıldı
İnsan hakları gerekçe gösterilerek Katar'ın boykot edilmesine yönelik Avrupa ülkelerinde bazı siyasetçiler ve insan hakları kuruluşlarının yaptığı boykot çağrılarına cevap veren Al Marri, "Boykot çağrıları yapanlara sormak istiyorum. Daha önce hiçbir Dünya Kupası organizasyonunu boykot ettiniz mi? Neden şimdi sadece Katar'da düzenlenen organizasyona odaklanıyorsunuz? Daha önce yapılanları örneğin 2018'dekini izlediniz mi?" diye konuştu.
Al Marri, bazı milletvekillerinin farklı cinsel eğilimlerden bahsettiğini belirterek, "Biz kimsenin eğilimini yargılamıyoruz. Sadece şunu söylemek istiyorum. Her biriniz Katar'da memnuniyetle karşılanacaksınız. Bu Katar'da en üst düzeyde verilmiş bir talimattır." ifadesini kullandı.
LGBT Destekçisi Gazeteci Stadyuma Alınmadı
LGBT sapkınlığının her türlü ayağının yasak olduğu Müslüman coğrafya Katar, Dünya Kupası için gelen taraftarlara bir dizi kural koymuştu. Alkol yasağı, kılık kıyafet düzenlemesi, yüksek sesle müzik dinlenilmemesi gibi kuralları içeren listede LGBT ile ilgili de bir madde bulunuyordu.
ABD-Wales maçından önce bir gazeteci ve taraftar üstünde gökkuşağı renkleri bulunan bir tişört giydiği için stadyuma alınmadı. Gazeteci Grant Wahl yaşanan olayı tweet atarak paylaştı.
Atılan tweet kısa sürede tepki topladı. Katarlı bir akademisyen, Wahl'a cevap verdi:
"Bir Katarlı olarak olanlardan gurur duyuyorum. Batılılar değerlerinin evrensel olmadığını ne zaman anlayacaklar bilmiyorum. Farklı değerlere sahip farklı kültürlerde vardır ve bunlara eşit saygı gösterilmelidir. Unutmayalım ki Batı insanlığın sözcüsü değildir" şeklindeki tweet kısa sürede yüzlerce beğeni aldı.
Diğer ülkeler tarafından dışlanan İsrail, vatandaşlarına Katar’a seyahat etmeyin uyarısında bulundu
Katar'da bulunan İsrailli gazeteciler ve futbol müsabakalarını izlemeye gidenler, Yahudi veya İsrailli olduklarını söylediklerinde diğer ülkelerin vatandaşları tarafından büyük tepki veya kendi tabirleriyle 'dışlanmışlıkla' karşı karşıya kaldı.
Bu durumun dünya gündemine düşmesi üzerine İsrail işgal yönetimi harekete geçti ve vatandaşlarına Katar'da bulunan siyonistlere halka açık yerlerde kesinlikle İbranice konuşmamaları ve kimliklerini de mümkün olduğunca gizlemeleri tavsiyesinde bulundu.
Katar’ın yasakları Dünya basının hedefindeydi ancak sükûneti sağladı
19 yaşındaki İngiliz kadın taraftar Ellie Molloson burada en rahat maçını izlediğini anlattı. Molloson şunları söyledi: Katar’da hiçbir erkek tarafından sözlü tacize uğramadım. Bir kadın olarak bu durum, mümkün olduğunu bilmediğim bir şeydi. Sadece ben değil, tanıştığım tüm kadın taraftarlar gece olduğunda bile sokaklarda rahat şekilde gezebiliyor. İngiltere’de kadın taraftarlar hava karardıktan sonra bunu asla yapamaz.
Futbolseverler Müslümanlığa büyük ilgi gösterdi
Sessizlik, çekingen ve meraklı bakışlar, ritüelleri anlama çabası. 2022 FIFA Dünya Kupası coşkusunun yerini bıraktığı bu sakin atmosfer, dünyanın dört bir yanından misafirleri ağırlayan Katar'ın başkenti Doha'daki camilere aitti.
Ziyaret için izin isteyen konuklar, caminin içini gezdikten sonra kafalarındaki sorulara yanıt bulmak için görevlilerle sohbet ederek İslam hakkında değerli bilgiler aldı.
Doha İslam Merkezi'ni de ziyaret ettiğini anlatan Vasyliev, "Daha önce bunu yapmamıştım. Çünkü başka bir dinden olduğum için yapamayacağımı düşündüm. Bu kez çok ilginçti, çünkü yeni bir heyecan duydum. Yanımdakiyle aynı hareketleri yaparak namaz kılmaya çalıştım, çok keyif aldım." diye konuştu.
Dünya Kupası Filistin dayanışmasına sahne oldu
İsrail'in bazı Arap ülkeleriyle ilişkileri normalleştirme için imzaladığı anlaşmaları övgüyle yorumlayan İsrail basını, Katar'daki Dünya Kupası'nda "Arap halklarının bu anlaşmalara karşı çıktığı ve Filistin'e desteğin azalmadığı" gerçeğiyle karşılaştı.
FIFA, Dünya Kupası kuralları gereği politik pankartların, sembollerin tribünlerde sergilenmesine izin verilmiyordu. Filistin bayrağı, İsrail açısından politik sembol niteliği taşımasına rağmen FIFA kurallarına aykırı nitelik taşımıyordu.
Dünya Kupası için Katar'a giden İsrail televizyonlarının yayınları sırasında taraftarların Filistin bayrağı açarak kadraja girmesiyse turnuva ilerledikçe sıradan bir hal aldı.
Turnuvanın ev sahibi Katar ve Arap dünyasından taraftarların, kendilerine mikrofon uzatanın İsrail basını olduğunu öğrendikten sonra yayına katılmayı reddetmesine ilişkin görüntüler sosyal medyada sıkça paylaşıldı.
İsrail televizyonuna konuşan Mısırlı taraftarların da İsrailli muhabir canlı yayındayken "Filistin çok yaşa" dediği görüntülere yansıdı.
Fas Milli Takımı, turnuvaya damgasını vurdu
"Atlas Aslanları", turnuvaya yakışan oyunları, renkli tribünleri, maç sonrası sevinçleri ve aile bağlarıyla futbolseverlerin gönlünde taht kurdu.
Fas Milli Takımı, İspanya'yı penaltılarla geçerek tarihinde ilk kez çeyrek finale kaldı.
Galip geldikleri ve tur atladıkları maçlardan sonra büyük sevinç yaşayan ve taraftarlarının bulunduğu tribüne giden Faslı futbolcular, sırtlarında bayraklarla toplu halde secdeye gitti.
İsrail’in Fas’ı desteklemesi, Fransa’yı rahatsız etti
İsrail'de yayın yapan Jerusalem Post gazetesinin, Katar'da oynanan 2022 FIFA Dünya Kupası yarı final maçı için Fas Milli Takımı'nı destekleyen manşetine yarı finaldeki rakibi Fransa'nın Tel Aviv Büyükelçiliğinden yanıt geldi.
İsrail'de İngilizce yayın yapan Jerusalem Post gazetesi, Fas-Fransa yarı final karşılaşması için Fas Milli Takımı oyuncularını işgal altındaki Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa'nın önünde kolajlayarak "Hepimiz Faslıyız" manşeti attı.
Gazetenin ilk sayfasının alt kısmında da Arapça ve İngilizce "Haydi" ifadesi yer aldı.
Fransa'nın Tel Aviv Büyükelçiliğinin Twitter hesabından ise gazetenin üzerine Fransız bayrağı konulmuş bir fotoğraf, "Değiştirmenizi rica ediyoruz. Haydi maviler!" ifadeleriyle paylaşım yapıldı.
Filistin, final maçında da unutulmadı
2022 Katar Dünya Kupası, en çok izlenen final maçında da diğer maçlarda olduğu gibi Filistin bayrağı stadında her köşe bucağında görüldü. Katar’ın başkenti Doha'da da Filistin bayrağı dalgalandı ve işgalciler ile ilişkileri normalleştirmeye karşı olarak sloganlar atıldı.
Kupa töreninde Messi'ye 'bişt' sürprizi
Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamed Al Sani, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Arjantin Futbol Federasyonu Başkanı Chiqui Tapia, FIFA Başkanı Gianni Infantino ve UEFA Başkanı Aleksander Ceferin ödül töreninde oyunculara madalyalarını verdi. Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamed Al Sani, Lionel Messi’ye Katar’ın geleneksel kıyafeti bisht giydirdi.
Bisht, Katar'ın farklı renk ve süslemelerde hazırlanan geleneksel kıyafeti, özel ve resmi günlerde sıkça tercih edilen kostümler arasında yer alıyor. Körfez ülkelerindeki Arapların giydiği, gri, siyah, kahverengi, beyaz ve bej gibi farklı renkleri bulunan kıyafet, bişt olarak isimlendiriliyor. Cübbe şeklinde tam boy olan ancak net bir şekilde kol kesimi bulunmayan bişt, özel günler ve resmi münasebetler sırasında takım elbisenin üzerine giyiliyor.