Türkiye'nin denizlerdeki hidrokarbon faaliyetlerine hız katması amaçlanan dördüncü sondaj gemisi Abdülhamid Han törenle ilk görev yerine uğurlandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Taşucu Limanı'ndaki törende geminin Antalya'nın Gazipaşa ilçesinin 55 kilometre açığındaki Yörükler 1 kuyusunda görev yapacağını belirterek, "Abdülhamid Han sondaj gemimiz, Türkiye'nin enerji alanındaki yeni vizyonunun sembolüdür. 4 sondaj gemimiz, 2 sismik araştırma gemimizle artık biz de bu alanda varız" ifadelerini kullandı.
Erdoğan konuşmasında Karadeniz gazının ilk etabı için gereken 10 kuyudaki işlemlerin bitirilerek buradan gelecek doğal gazın 2023'te kullanıma verileceğini söyledi.
Abdülhamid Han'ın, dünyada 7. nesil teknolojiye sahip 5 sondaj gemisinden biri olduğu belirtiliyor.

İlk görev yeri
Geminin görev yeri törene kadar bilinmiyordu.
Erdoğan, geminin Yörükler 1 kuyusunda görev yapacağını açıkldı.
Erdoğan "Ay yıldızlı bayrağımızın korkusuyla yatıp kalkanların hezeyanlarıyla uğraşmaya vaktimiz yoktur. Her konuda olduğu gibi kendi işimizi kendimiz göreceğiz, kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Bu çabalara destek verecek herkesle yol almaya hazırız" dedi.
Erdoğan şöyle devam etti:
"Abdülhamid Han gemisi çalışmalarına başladığında arkalarına aldıkları ağa babalarına güvenerek bize efelik etmeye yeltenenler muhtemelen çıkacaktır. Onları ciddiye almayıp, muhatap görmedikçe şımarıklarını artıranların sonu bir gün kafayı duvara çarpıp kendilerine gelmek olacaktır."
Sondaj gemisini özellikleri
Abdülhamid Han, önceki adıyla Cobalt Explorer, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın sahibi ve işletmecisi olduğu bir ultra derin su sondaj gemisi.
238 metre uzunlukta, 42 metre genişlikte ve 62 bin groston ağırlığında olan gemi; Fatih, Kanuni ve Yavuz'un ardından Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi olma özelliğini taşıyor.
Çift kule ile aktif konumlandırma sistemine sahip, 200 mürettebat kapasiteli gemi, 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabilme yeteneğiyle öne çıkıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Abdülhamid Han gemisinin kolaylaştırıcı bir teknolojiye sahip olduğunu, dokuz katlı gemide bir helikopter pisti de bulunduğunu söylemişti.

Gemi kimden, ne kadara satın alındı?
Sondaj gemisi ilk olarak 2013'te ABD'li sondaj şirketi Vantage Drilling tarafından sipariş edilmiş ve Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering tarafından Güney Kore'deki Okpo Tersanesi'nde Cobalt Explorer adıyla inşa edilmeye başlanmıştı. Ancak Vantage Drilling, 2015'te gemi sözleşmesini iptal etti.
Mayıs 2019'da uluslararası Northern Drilling adlı şirket gemiyi satın aldı ve geminin adını West Cobalt olarak değiştirdi ancak bu sözleşme de Ekim 2019'da sonlandırıldı.
Gemi, Kasım 2021'de TPAO tarafından Daewoo'dan 180 milyon Amerikan doları karşılığı satın alındı. Güney Kore'deki Okpo Limanı'ndan 7 Mart'ta yolculuğa başlayan gemi, 19 Mayıs'ta Mersin'in Taşucu NATO Limanı'na vardı.
Geminin adı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Abdülhamid Han" olarak değiştirildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez geçen ay yaptığı açıklamada, Abdülhamid Han sondaj gemisinin muhtemelen Akdeniz'de petrol veya doğal gaz arayacağını söylemiş, "Geminin görev yeri Mavi Vatan" demişti.
Mavi Vatan, son dönemde Türkiye’nin Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz’deki sınırlarını belirleyen bir kavram olarak kullanılıyor.
Hükümet yanlısı medya organlarında, Abdülhamid Han’ın görev yerinin ne olacağının Kıbrıs ve Yunanistan tarafından dikkatle izlendiği ve endişe yarattığı şeklindeki yorumlara yer verilmişti.
Kaynak: BBC