Afganistan'da artan açlık ve sefaletin neden olduğu yetersiz beslenme (Malnütrisyon) nedeniyle hastanelere yatırılan çocukların sayısı artış gösterdi.
Taliban'ın ülke yönetimini devralmasının ardından uluslararası yardımların kesilmesi ve çatışmaların etkilediği ekonomik sıkıntılar ülkedeki açlık ve sefaleti derinleştirdi.
Ülkede hastanelere tedavi için yatırılan yetersiz beslenen çocukların sayısı her geçen gün artıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere uluslararası toplum, ülkede gıda temininde yaşanan sorunlara dikkati çekiyor. Yaklaşan kış aylarında yaşanması beklenen gıda kıtlığı krizinin derinleşeceği tahmin ediliyor.
Kandahar'da bulunan ve Afganistan'ın güney bölgelerinin en büyük hastanesi Mir Veys Hastanesi Başhekimi Dr. Muhammed Sıddık ve Kandahar Kültür Müdür Yardımcısı Şems Samim, konu ile ilgili soruları yanıtladı.
Çocuk hastalıkları biriminde normal kapasitelerinin 60 kişi olduğunu kaydeden Sıddık, özellikle son iki ay içerisinde yetersiz beslenme nedeniyle hastaneye yatan çocuk sayısının büyük bir artış göstererek 300'e ulaştığını kaydetti.
Sıddık, yataklarda bazen 2-3 çocuğun birlikte tedavi gördüğünü ve kapasitelerini artırmak istediklerini ancak imkanlarının yetersiz olduğunu belirterek, uluslararası topluma acil yardım çağırısı yaptı.

"İnsanlık faciası yaşanabilir"
Sıddık, son aylarda yetersiz beslenen çocukların artan sayıları ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
"Bu sayı son birkaç ayın en yüksek sayısı. Genellikle açlık ve yoksulluk nedeniyle çocuklarını yeterli besleyemeyen aileler hastaneye geliyor. Eğer durum böyle devam ederse büyük bir insanlık faciası yaşanabilir."
Kandahar Kültür Müdür Yardımcısı Şems Samim ise gıda krizinin ve bunun sonucunda hastanelere yatan yetersiz beslenen çocuk sayısının artması ile ilgili önceki hükümet ve ABD'yi suçluyor.
Samim, konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
"Afganistan'daki mevcut açlık ve yoksulluk önceki yönetim ve ABD’den bize miras kaldı. Bunun en büyük nedeni Afganistan'daki paraların ülke dışına kaçırılması ve Afganistan'ın ülke dışındaki varlıklarının dondurulmasından kaynaklanıyor."
Çocuk beslenme bölümü yetkililerinden Latife Azizi ise hastaneye yatırılan çocuk sayısının her geçen gün arttığını anlattı.

"Aileler, çocuklarını satmayı düşünüyor."
Yetersiz beslenme nedeniyle 1,5 yaşına kadar olan torun ve çocuklarını hastanede tedavi altına aldıran Bibigül Aka, Merheme Ahmed, Raziye Nur ve Muzellefe Muhammed, aile geçimlerini sağlayacak çalışan kimsenin olmadığını belirterek, uluslararası toplumdan yardım beklediklerini kaydetti.
12 gün önce 4 aylık torununu hastaneye getiren Bibigül Aka, Taliban'ın ülke yönetimini devralması sürecinde yaşanan kaos ortamında oğlunun işsiz kaldığını söyledi.
Aka, yaşadıkları yoksulluğu şu şekilde ifade etti:
"Yoksulluk ve açlık nedeniyle torunumu sağlıklı beslenmesi için hastaneye getirdim. Ailece öyle bir dardayız ki çocuklarımız ve torunlarımızı satacak duruma geldik. Çocukları satıp yoksulluğa bir çare bulmak istiyoruz."
23 yaşındaki Merheme Ahmed ise 11 aylık çocuğu Nur Ahmed ile 15 gündür hastanede yaşıyor.
Kendileri için dahi yiyecek ekmek bulamadıklarını aktaran Ahmed, "Tüm çocuklarımız yetersiz beslenme hastalığına yakalandı. Kocam işsiz olduğu için yiyecek ekmek bulamıyoruz. Bu nedenle hastanede çocuklarımla beraber kalmaya devam ediyorum." dedi.
Raziye Nur'un ise 5 çocuğu da işsiz.Torunları 6 aylık Mahmud ve 11 aylık Han Muhammed'i 16 gün önce hastaneye tedavi için getiren Nur, "Açlık ve yoksulluk içerisinde Kandahar'da yaşam mücadelesi veriyoruz. Torunlarımın yaşaması için Mir Veys Hastanesi'ne yatırdım." diye konuştu.
Muzellefe Muhammed'in 16 aylık kızı Şebane ise son iki aydır hastanede tedavi altında.
Ciddi anlamda yoksulluk çektiklerini kaydeden Muhammed, "Üç aydır gece gündüz kuru ekmek yiyerek yaşıyoruz. Tüm çocuklarım da aynı şekilde besleniyor. Tamamen açlık içerisindeyiz. Çocuklarıma ilaç da alamıyorum." ifadelerini kullandı.