Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, 16 Ağustos 2023 tarihinde Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, ikili ilişkiler, Rusya'nın Ukrayna'da devam eden saldırıları ve Tahıl Koridoru Anlaşması ele alındı.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASINA DESTEK

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın yenilenmesinin önemini görüşen Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, Rusya’nın anlaşmayı askıya almasından bu yana Ukrayna'nın başta tahıl olmak üzere ürünlerini ihraç etmede karşılaştığı güçlükler ve çözüm yolları değerlendirildi. Ebu Gayt, tahıl koridoru anlaşmasının yenilenmesini amaçlayan tüm çabalara destek vereceklerini vurguladı.

Ebu Gayt, Arap ülkelerinin Birleşmiş Milletlerin (BM) girişimiyle Temmuz 2022'de imzalanan anlaşma sürecini de desteklediğini dile getirdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, görüşmeye ilişkin, "Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile görüşmemizde, küresel gıda güvenliğini sağlamak için Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından tahıl ihracatına yeniden başlanmasının önemini vurguladık. Ayrıca yaklaşan BM Genel Kurulu'nun üst düzey haftasına da odaklandık" ifadelerini kullandı.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI 

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

QHA