Bennett, Batı Şeria’daki İsrailli yerleşimcilerin yasal statüsünü düzenleyen yasa tasarısını bir kez daha gündeme getirdi.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, bugün bir yılını tamamlayacak olan hükümetinin birinci yıldönümünün arifesinde, akıl hocası ve selefi Binyamin Netanyahu liderliğindeki muhalefetin baskısına boyun eğmeme sözü verdi.

Bennett, dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, hükümetini büyük bir güven krizine sokan, Batı Şeria’daki İsrailli yerleşimcilerin yasal statüsünü düzenleyen yasa tasarısına bir kez daha değindi.

Bakanlar Kurulu toplantısının başında, hükümetinin İsrail tarihinin en iyi hükümetlerinden biri olduğunu söyleyen Bennett, bunun nedenini ise şöyle açıkladı:

“(Hükümet) devleti felçten büyümeye, zayıflıktan caydırıcılığa, kaostan normale, ben siyasetinden biz siyasetine getirdi. Kutuplar arası görüş ayrılıkları çerçevesinde bile koalisyonda yer alan partiler arasında iş birliğinin mümkün olduğunu gösterdi. Bu nedenle, hükümetin bekası ve başarısı için hiçbir çabadan kaçınmayacağım. Muhalefetin hükümeti düşürmek için yürüttüğü savaşı engelleyeceğim.”

Hükümetin kabine toplantısı, muhalefetin Knesset'e (İsrail parlamentosu) sunduğu, ancak çoğunluğun desteğini alamayan yasa tasarılarını ve önerilerini geri çekme konuşması çerçevesinde adeta bir miting havasına büründü.

Bennett hükümeti dün, İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşimcilerle ilgili yasanın geçtiğimiz hafta sona eren geçerlilik süresini uzatmak için muhalefet milletvekillerinin ve hükümet koalisyonundan üç milletvekilinin (Arap milletvekilleri Mazen Ganem ve Gayda Rinavi Zuabi ve Yamina Partisi Milletvekili Nir Urbach) karşı oyları nedeniyle en sorunlu yasalardan birini onayladı. Koalisyonda yer alan İslami Hareket Blok'u milletvekillerinin Ganem dışında geri kalanı ise oylamaya katılmadı. İsrail hükümeti dünkü oylama sonucunda yasanın geçerlilik süresinin uzatılmasını bu hafta ya da gelecek hafta Knesset genel kurulunda yapılacak bir oylama için yeniden gündeme getirmeye karar verdi.

Adalet Bakanı Gideon Saar, Bakanlar Kurulu toplantısı sırasında şunları söyledi:

“Hükümet, yasanın geçmesi için gereken çoğunluğun sağlanamaması ve koalisyon partileri arasındaki anlaşmazlıkların devam etmesi nedeniyle yasayı Knesset genel kurulu önünde oylamaya sunmayı erteleyebilir. Ancak hukuki bir kaos yaşamamak için yasanın bu ay bitmeden onaylanması gerekiyor. Yasanın önünde halen birtakım engeller olduğunu kabul etmekle birlikte, koalisyonda yer alan partilerin yasanın geçmesini sağlayacak çoğunluğu elde etmek için yapmaları gereken prosedürleri tamamladılar.”

Filistin 1948 İslami Hareketi'nin güney kanadının siyasi uzantısı olan Birleşik Arap Listesi'nin (Ra'am) lideri Mansur Abbas, Ra’am içinde söz konusu yasaya yönelik itiraz sorununu çözmek için birkaç adım attığını açıkladı. Yasadan memnun olmadığını ve bunu bir ‘apartheid yasası’ olarak gördüğünü söyleyen Abbas, ancak aynı zamanda mevcut hükümeti korumak istediğini de sözlerine ekledi. Hükümet koalisyonunda bir Arap partisinin olması deneyiminin başarıyla sonuçlanmasını isteyen Abbas, bunun İsrail'in Arap vatandaşlarına, onların günlük çıkarlarına ve İsrail-Filistin barışının çıkarına hizmet ettiğini vurguladı. Kudüs şehrine bağlı Beka El Garbiye köyünde Arap halkıyla bir araya gelen Ra’am lideri, “Şahsen, Arapların hakları ilkesine hizmet etmek için Netanyahu'nun başbakanı olduğu ve aşırı sağcı milletvekilleri Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich'in partileri ile bir hükümet için masaya oturmaya hazırım. Biz kimseyi dışlamıyoruz, ama bizi dışlayanlar var. Bir ortaklık istiyoruz ve önümüzdeki on yıl içinde İsrail Devleti'nde koalisyonun bir parçası olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynaklar, Abbas’ın partisinin, mevcut hükümetin göreve devam etmesini sağlamak amacıyla, Milletvekili Ganem'i Batı Şeria’daki İsrailli yerleşimcilerin yasal statüsünü düzenleyen yasayı veto eden oyunu geri çekmeye ikna etmeye çalıştığını, aynı şekilde Meretz Partisi liderliğinin de Milletvekili Zuabi’yi  ikna etmeye çabaladığını ve Başbakan Bennett’in yoldaşı Urbach'ı koalisyonda kalmaya ikna etmek için uğraştığını söylediler. Kaynaklara göre eğer söz konusu isimler ikna olmazlarsa istifa etmeye ve yerlerine yeni milletvekillerinin geçmesine izin vermeye ikna edilebilirler. Birleşik Arap Listesi'nden bir kaynak, Ra’am yetkililerinin, Milletvekili Ganem'in Knesset'ten çıkarılmasına ve yerine başka bir adayın getirilmesine izin verecek bir anlaşmaya varmaya çalıştıklarını söyledi. Kaynak, Ra’am yetkililerinin, Ganem'in yerine yasaya karşı çıkan ve yasayı ‘bir apartheid uygulaması’ olarak gören avukat Alaeddin Cabareyn'in geleceğini görünce Ganem'i istifaya ikna etmeye çabaladıklarını belirtti. Eğer Ganem Knesset'e istifasını sunarsa yerine Abbas'a yakın bir isim olan ve koalisyona katılmayı ve onunla oy vermeyi kabul eden yedinci aday Atta Ebu Medigam geçecek. Ancak Ebu Medigam, İsrail’in güneyindeki Rahat Belediyesi başkan adayı ve seçilirse Knesset'ten istifa edecek. Bu yüzden sırasını sekizinci aday olan ve Abbas'ın yaklaşımını destekleyen Yasir Huceyrat’a vermeye hazır.  Ancak Ganem şu anda istifa etmeyi reddediyor.

Milletvekili Zuabi ise baskı altında. Meretz Partisi’nden bazı eylemciler, Zuabi’nin Nasıra şehri yakınlarındaki Nuf Hecelil kasabasındaki evinin önünde istifa etmesini talep ettikleri ve meclisteki sandalyesini partiye geri vermesi çağrısında buldukları gösteriler düzenlediler. Ama o da istifa etmeyi reddediyor.

Urbach’a gelince Bennett'e Arap milletvekilleriyle krizi çözmesi için birkaç gün vermeyi kabul etse de Likud Partisi’ne yakın bir kaynak, Urbach'ın kısa bir süre önce Netanyahu ile bir araya geldiğini ve her an hükümet aleyhinde oy kullanma kararıyla yoldaşlarını şaşırtabileceğini belirtti. Öte yandan Bennett hükümetinin İletişim Bakanı Yoaz Hendel dün, Arap milletvekilleri Ganem ve Zuabi’yi sert bir dille eleştirdi. Hendel, ‘orduda görev yapmış Siyonist milletvekilleri tarafından kurulmadıkça istikrarlı bir koalisyonun mümkün olmadığı’ sonucuna vardığını söyledi.

Kaynak: Şarku'l Avsat