Mazen el-Hamada , Deyrizorlu bir Suriyeli aktivistti.
Hamada, 2011'deki Arap Baharı bağlamında hükümet karşıtı protesto gösterilerine katıldığı için bir buçuk yıldan fazla hapis yattı ve işkence gördü. Suriye'den sürgün edildikten sonra Hollanda'da sığınmacı oldu ve burada maruz kaldığı kötü muameleye dair alenen tanıklık etti.
Hamada, 23 Şubat 2020'de Suriye'ye döndüğünde havaalanında Suriye istihbaratı tarafından tutuklandığında zorla kaybetmenin kurbanı oldu . 9 Aralık 2024'te Hamada'nın cesedi olduğu anlaşılan kişi Sednaya Hapishanesi'nde bulundu.
Hamada, Petrol Endüstrisi Enstitüsü'nden mezun oldu ve Schlumberger'de teknisyen olarak çalışıyordu .
Daha fazla özgürlük ve demokrasi çağrısı yapan gösterilere katıldı ve bu olayları telefonuyla filme almaya karar verdi. Hamada, 24 Nisan 2011'de Suriye istihbarat servisleri tarafından ilk kez tutuklandı. Bir hafta sonra serbest bırakıldı. 29 Aralık 2011'de ikinci kez tutuklandıktan ve aynı şubede iki hafta gözaltında tutulduktan sonra Şam'a gitmeye karar verdi.
Tutuklamalar, hapisler ve işkenceler
Mart 2012'de Hamada, Şam'ın bir banliyösüne 55 paket bebek maması kaçırmaya çalıştı. Kısa bir süre sonra Hamada ve iki yeğeni tutuklandı. Mezzeh Askeri Havaalanı'nın hava kuvvetleri istihbarat servisinin şubesine götürüldüler . Hamada'nın iki yeğeni daha sonra gözaltında öldü. Tutuklanmasından iki hafta sonra 170 diğer mahkumla birlikte gözaltına alındı .
İşkence altında Hamada terörist olduğunu, silah bulundurduğunu ve hükümet askerlerini öldürdüğünü itiraf etmeye zorlandı. İtiraf etmeyi reddettiğinde, ajanlar gelip ona işkence etmeleri için çağrıldı. Dövüldü ve bileklerinden asıldı. Acısını hafifletmek için, göstericileri korumak için bir silah bulundurduğunu itiraf eden zorla bir itiraf imzalamayı kabul etti, ancak herhangi bir suç işlediğini kabul etmeyi reddetti. Daha sonra başka bir sorgu odasına transfer edildi, burada soyuldu ve cinsel tacize uğradı. Bu işkenceden sonra tüm belgeleri imzaladı.
2013'ün başlarında hastalandı ve diğer tutuklular tarafından "mezbaha" olarak adlandırılan 601 numaralı askeri hastaneye götürüldü. Hamada hastaneye götürülürken fiziksel saldırıya uğradı. Adını unutması söylendi ve kendisine "1858" numarası verildi. Orada tutukluların işkenceyle öldürüldüğünü, tuvaletlerde cesetlerin yığıldığını ve hastane personelinin hastaları döverek öldürdüğünü gördü. Hamada, doktordan gözaltına geri dönmesi için yalvardı.
Mezzeh havaalanına döndüğünde, 1 Haziran 2013'te Qaboun askeri polisine ve ardından 5 Haziran 2013'te Adra Hapishanesine transfer edilmeden önce bir ay boyunca gözaltındaki bir doktor tarafından tedavi edildi ve burada yaklaşık iki ay kaldı. Mazen sonunda terörle mücadele mahkemesine götürüldü ve mahkeme 3 Eylül 2013'te serbest bırakılmasına karar verdi.
1 yıl 7 ay süren tutukluluğu sırasında Hamada şiddetli işkenceye maruz kaldı. Fiziksel, ruhsal ve cinsel tacize uğradı. Mazen, hükümet hapishanelerindeki tutukluluğundan kaynaklanan kalıcı fiziksel ve psikolojik yaralara sahip, çocuk sahibi olmayı imkansız kılan genital yaralanmalar da dahil.
Sürgün
Mazen al-Hamada serbest bırakıldıktan sonra hala istihbarat servisleri tarafından aranıyordu. Bu nedenle Suriye'den ayrılmaya karar verdi ve Hollanda'da sığınma talebinde bulundu.
Suriye'ye dönüş ve zorla kaybetme
Hamada Suriye'ye dönmeye karar verdi. Bu karar akrabaları ve onunla tanışan insanlar için anlaşılmazdı.
Arkadaşlarına ve ailesine göre Hamada, hem işkencenin sonuçlarından fiziksel olarak hem de bir geleceği olmaması ve mahkemede Suriye hükümetine karşı tanıklık edememesi nedeniyle psikolojik olarak çok acı çekti. Hamada ayrıca, birçok tanıklığının, röportajının ve gösterisinin Suriye'de hala tutuklu bulunan insanlar üzerinde çok az etkisi olduğunu hissettiği için moral bozukluğu yaşıyordu. Hamada'nın ayrıca önemli mali sorunları vardı. Sonunda Hamada arkadaşlarından uzaklaştı ve yaşadıklarını anlayabilecek bir terapist bulamadığını hissetti.
Hamada, hala tutuklu bulunan Suriyelilere yardım etmek istiyordu ve durumlarını iyileştirmek için kendini güçsüz hissediyordu. Görünüşe göre, Esad rejimine yakın Suriye büyükelçiliğinden kişiler tarafından kendisine yaklaşılmış ve tutukluları serbest bırakma vaadiyle Suriye'ye geri çekilmiş. Hamada, başkalarını kurtarmak için kendini feda etmeye hazır olduğunu yazdı.
Hamada, büyükelçilikten pasaport ve vize almak için Berlin'e gitti. Hamada, 23 Şubat 2020'de Şam havaalanına vardığında rejimin güvenlik servisleri tarafından tutuklandı.
Wikipedia