İslam Dünyası

BM Libya Özel Temsilcisi ve Katar Dışişleri Bakanı Libya'daki siyasi süreci değerlendirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Abdoulaye Bathily, Katar Dışişleri Bakanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed bin Abdulaziz el-Halifi ile Libya'daki siyasi süreçte yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Abone Ol

Bathily, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Katar'ın başkenti Doha'da Dışişleri Bakanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Halifi ile görüştüğünü belirtti.

BM Libya Özel Temsilcisi, "Libya'nın kurumlarını yeniden birleştirmek için seçimler konusunda siyasi anlaşmaya varmak adına ülkedeki siyasi süreçteki gelişmeleri değerlendirdik, safları ve hedefleri birleştirme çağrısında bulunduk." ifadesini kullandı.

Halifi ve Bathily, bölgesel ve uluslararası ortaklara, BM Libya Destek Misyonu'nun (UNSMIL) ülkede seçimlerin yapılmasına yönelik çabalarına desteklerini sürdürme çağrısında bulundu.

Katar'ın Libya'daki sel felaketinin ardından Derne halkına yönelik yardımlarından duyduğu memnuniyeti vurgulayan Bathily, Libya'daki taraflara da afetin getirdiği krizle başa çıkmak için çabaları birleştirme çağrısını yineledi.

Libya'da seçimlerin yapılabilmesi için Seçim Yasalarını Belirleme (6+6) Komitesince hazırlanan yasa taslakları 2 Ekim'de ülkenin doğusundaki Temsilciler Meclisinde (TM) onaylanmış, ardından Libya Devlet Yüksek Konseyi de bu akşam bir açıklama yaparak söz konusu taslaklara bağlılığını duyurmuştu.

Ne olmuştu?

Libya Devlet Yüksek Konseyi ve Temsilciler Meclisinin altışar üyesinden oluşan Seçim Yasalarını Belirleme (6+6) Komitesi, ülkede seçimlerin anayasal dayanağı kabul edilen Anayasa Beyannamesi'nde değişiklik yapmak üzere Fas'ta toplantılar düzenlemişti.

Toplantılar sonucunda Komite üyelerinin, Libya'da seçimlerin yapılmasının önünü açan yasa taslaklarını 3 Haziran'da kabul ettiği açıklanmıştı.

Buna karşın Devlet Yüksek Konseyinin 61 üyesinden 54'ü ile bazı Temsilciler Meclisi milletvekillerinin yanı sıra ülkenin en güçlü muhalefet partilerinden Adalet ve İnşa Partisi ile diğer bazı partiler, ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda Fas'taki toplantıdan çıkan sonuçları kabul etmediklerini duyurmuştu.

Seçim Yasalarını Belirleme Komitesi tarafından 9 Haziran'da yapılan yazılı açıklamada, seçim kanunları taslaklarının üyelerce oy birliğiyle onaylandığı, nihai olduğu ve gelecek seçimlerin bu kanunlara uygun şekilde gerçekleştirileceği belirtilmişti.