Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Arap ve İslam ülkeleri heyeti, Washington temasları çerçevesinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi.
Görüşmede, ABD'nin insani sebepler nedeniyle Gazze Şeridi'nde acil ateşkes çağrısında bulunan tasarıyı BMGK'de ikinci kez veto etmesi nedeniyle duyduğu memnuniyetsizliği dile getiren heyet üyeleri, ABD'den sorumluluklarını üstlenmesini ve İsrail işgalini derhal ateşkese yönlendirmek için gerekli adımları atmasını istediklerini vurguladı.
İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkına karşı devam eden saldırganlığının reddedilmesi konusunda ortak tutumu ifade eden heyet üyeleri ayrıca bölgede ivedilikle tam bir ateşkesin, uluslararası insani hukukta öngörüldüğü gibi sivillerin korunmasının, her geçen saat derinleşen insanlık dramının durdurulmasının, bölgeye insani yardım girişini engelleyen tüm kısıtlamaların kaldırılmasının gerekliliği yönündeki çağrılarını yineledi.
İsrail'in uygulamaya çalıştığı zorla yerinden etme eylemlerinin tamamını reddettiklerini kaydeden heyet üyeleri, "iki devletli çözüme yol açacak gerçek bir siyasi atmosferin oluşturulması, ilgili uluslararası kararlara uygun olarak 4 Haziran 1967 çizgisinde Filistin Devleti'nin kurulması" vurgusunu tekrarladı.
Heyet üyeleri, Filistin davasının bölünmesini kabul etmediğini, Gazze Şeridi'nin geleceğinin, Filistin davasından ayrı ele alınmasını reddettiklerini belirtti.
Blinken ile bir araya gelen heyette, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki yer aldı.
Arap ve İslam ülkeleri heyeti, 18 Kasım'dan bu yana Gazze'deki saldırıların sona ermesi çerçevesinde uluslararası bir fikir birliği oluşturmak amacıyla BMGK'nin 5 daimi üyesinin başkentlerinde temaslarda bulunuyor.
Karar tasarısı veto edildi
BMGK'de Birleşip Arap Emirlikleri ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 90'dan fazla ülkenin eş sunucusu olduğu Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısı, cuma günü düzenlenen acil oturumda oylanmıştı.
Tasarı, daimi üye ABD tarafından veto edilirken İngiltere "çekimser" kalmış, diğer 13 üye de "evet" oyu vermişti.
Acilen insani ateşkes çağrısı yapılan karar tasarısında tüm taraflara özellikle sivilleri koruma konusunda uluslararası hukuk uyarınca yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulunuluyordu.
Karar tasarısında tüm esirlerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması ve insani yardıma erişim sağlanması talep ediliyordu.