Türkiye’nin Abdülhamid Dibeybe başkanlığındaki Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) ile hidrokarbon kaynakları alanında mutabakat zaptı imzalamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya’daki gelişmeler konusunda ABD ile yaptığı istişareler nedeniyle Yunanistan’a yüklendi. Atina, anlaşmayı "gayrimeşru bir hükümet tarafından imzalandığı için geçersiz" olarak nitelendirdi.

Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis'in Türkiye'ye karşı ABD'den yardım istediğini söyleyerek, “Ne yaparsan yap, biz gereği neyse bunu her zaman yapacağız, yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın ülke basınından aktardığına göre Erdoğan, Mevlid-i Nebi Haftası Açılış Programı’nda yaptığı konuşmada, “Bugün Türkiye denilince, akla ekonomisi, savunması, askeri imkan ve kabiliyetleri yanında vicdanıyla, merhametiyle, insani krizler karşısındaki ilkeli duruşu ile öne çıkan bir ülke geliyor… Yunanistan Başbakanı, ABD'den yardım istiyor. Neye karşı? Türkiye'ye karşı” şeklinde konuştu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias önceki gün Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın Atina'daki genel merkezinde, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Adam Smith’in başkanlık ettiği heyet ile bir araya geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili Twitter’dan yaptığı açıklamada, görüşmede Yunanistan ile ABD arasındaki stratejik ilişkiler, NATO içindeki iş birliği ve Doğu Akdeniz, Libya ve Ukrayna'daki gelişmeler ele alındığını bildirdi. Aynı zamanda Washington, Libya Ulusal Birlik Hükümeti'nin "Libya Siyasi Diyalog Forumu tarafından ülkenin dış ilişkilerine zarar verecek veya uzun vadeli taahhütlere yol açacak yeni anlaşmalar imzalamamakla yükümlü olduğunu" duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü önceki akşam Dibeybe hükümetinin Türkiye ile imzaladığı mutabakat zaptı hakkındaki bir soruya, “Türk hükümeti ile Libya geçici hükümeti arasında bir mutabakat zaptı imzalandığına dair haberlerden bilgimiz var ancak belgeyi henüz görmedik. Tüm tarafları Doğu Akdeniz'de gerginliği arttırma riski taşıyan eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz” şeklinde yanıt verdi. Geçtiğimiz Pazartesi günü, Dendias, ABD'nin Yunanistan büyükelçisi George Tsonis ile Libya'daki son gelişmeleri görüştü.

Yunanistan'ın yanı sıra Avrupa Birliği, Mısır ve Kıbrıs da anlaşmaları reddettiklerini açıklayarak, Dibeybe hükümetinin şu anda herhangi bir anlaşma imzalama meşruiyetinin olmadığını vurguladılar. Ayrıca Doğu Akdeniz'deki tartışmalı bölgelerde herhangi bir faaliyeti reddettiklerini vurguladılar. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'ın bölgede egemenlik haklarına sahip olduğunu açıklarken, uluslararası deniz hukukuna tam saygı göstererek, onu tüm yasal yollarla savunmayı planlıyor. Ancak Türkiye, Avrupa Birliği ve Yunanistan'ın tutumuna veya Ankara ile UBH arasında imzalanan mutabakat zaptı için yapılan açıklamaları dikkate almadığını söyledi. Türkiye ve Libya için deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin Kasım 2019'da  Fayez es Serrac başbakanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti  (UMH) imzalamıştı. 2020 yılında Mısır ve Yunanistan, Akdeniz’deki münhasır ekonomik bölge belirlemek adına anlaşma imzalamıştı. Atina, bu anlaşmanın Türkiye ile Serrac hükümeti arasında henüz Libya Temsilciler Meclisi tarafından onaylanmamış mutabakat muhtırasını fiilen iptal ettiğini doğruladı.

Yunanistan