Suriye rejimi lideri Beşar Esed'ın oğlu Hafız Esed'ın (21) Moskova Devlet Üniversitesi'nde matematik alanında yüksek lisans derecesi alması haberine, rejim yanlısı ve resmi medya tarafından geniş ölçüde kutlama ve destek geldi.
Rejim liderinin eşi Esma Esed'ın, başkent Moskova'da oğlu Hafız'ı sarılarak ve akademik başarısını kutlayarak görüldüğü anların yayınlanması, Suriye muhalif çevreler tarafından Suriye'de iktidarın devrini hazırlama mekanizmalarının bir parçası olarak yorumlandı. Bu durum, eski lider Hafız Esed'ın oğlu Beşşar'ı halefi olarak yetiştirdiği dönemde yapılanlarla benzerlik gösterdi.
Muhalifler, yaşanan durumun tehlikesine dikkat çekerek, Esed'ın oğlu Hafız'ın eğitimini tamamlaması için Rus üniversitesini seçmesinin, Moskova'nın oğlunu mirasını garantilemek amacıyla yapılan "erken ve uzun vadeli" düzenlemelere karşı çıkmamasını sağlamak amacıyla yapıldığını düşünüyorlar. Rus medyasının bu olaya da dikkat çekmesi dikkat çekicidir ve Esed ailesinin Moskova'ya resmi davetle gelmesi de dikkat çeken diğer bir husus.
Esed rejimi medyasına göre, Hafız son yılda eğitimini hızlandırmıştı, bu da üniversitenin önde gelen öğrencilerine izin verdiği bir durum. Böylece Hafız son iki yılın derslerini eş zamanlı olarak tamamladı. Onur derecesiyle tam puanla mezun olan Hafız, üniversitenin yaptığı başarılı ulusal sınavı geçmiş ve sayılar teorisi alanındaki yüksek lisans tezini savundu.
Suriye Dialog Merkezi'ndeki araştırmacı Dr. Ahmed El Karbi'ye göre, Suriye rejimi temel olarak aileye, ardından klanlara ve ardından mezheplere dayanmaktadır. Karbi, "Hafız Esad'ın ölümünden sonra 2000 yılında aile ve mezhep onayıyla gücün nasıl aktarıldığını gördük" dedi.
Karbi'ye göre, "eğitim konusu semboliktir çünkü gücün aktarımı, Esed ailesi ve gücü elinde tutan kendi mezhebi arasında kabul edilen bir meseledir ve Hafız'ın mirasının kesinleşmiş bir mesele olduğunu söyleyebiliriz, çünkü miras, Suriye'deki aile ve mezhep çıkarlarının garantisi olarak görülüyor." dedi ve şunlaerı ekledi:
"Suriye'de miras, gücün Bâşşar Esed'a geçişiyle kurumsallaşmıştır ve değişmedikçe açık bir planın önünde olduğumuzu söyleyebiliriz."
Yazar ve siyasi analist Dr. Basel el-Maraoui ise, rejimin Bâşşar Esed'ın mirasını yeniden gündeme getirdiğini söylüyor ve bunun 1994 yılında, yani rejim başkanı'nın oğlu Bâşar'ın ölümünden sonra başladığını belirtiyor.
Hafız Beşşar Esed'ın yüksek lisans ve ardından doktora derecesi elde etmesinin, ona "resmi olmayan" prestijli görevler verilmesi için bir hazırlık olduğunu belirterek, gelecek başkanlık görevi için onu yetiştirmeyi amaçladığını iafde ediyor Dr. Basel el-Maraoui.
Suriye'nin yeni anayasası, Beşşar Esed'a üçüncü bir dönem için aday olma izni vermiyor. İlk olarak 2014 yılında aday olan ve ikinci olarak 2021'de aday olan Beşşar Esed'ın mevcut babasının görev süresi 2028 yılında sona erdiğinde ülkeyi yönetme niteliğine sahip olmayacağı anlamına geliyor. Ancak El-Ma'rawi'ye göre, rejim anayasal düzenlemeleri veya yönetim ölçeğinde ayrıntılandırmalar yapma konusunda alışkındır.
Sonraki adım olarak El-Ma'rawi, Hafız Beşşar Esed'ın orduya katılmasının beklendiğini, böylece babası Beşşar Esed'ın izlediği adımları tekrarlayacağını ve "Esed ailesinin, Suriye'nin bir tarlası olduğunu düşündüğü için, iktidarın devamını sağlamak için bir plan olduğunu" belirtti.
"Ironi"
Rejimin iletmek istediği mesajlar ne olursa olsun, mezuniyet töreni sosyal medyada geniş çapta alay konusu oldu. Bu, Hafız Beşşar Esed'ın matematik alanındaki uluslararası yarışmalarda elde ettiği "zayıf" sonuçlar nedeniyle oldu.
Hafız, 2017 yılında Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde düzenlenen "Uluslararası Matematik Olimpiyatı"nda 615 kişiden 528. sırada yer alarak düşük bir sıralama elde etti ve bir sonraki yıl Romanya'da 565 katılımcıdan 486. sırada biraz ilerleme kaydetti.
Bu nedenle, muhalifler, Hafız Beşşar Esed'ın elde ettiği akademik derecenin değerine şüpheyle yaklaşarak, bunun önceki sonuçları örtbas etmek için yapıldığını düşündüler.
- Kaynak: Orta Doğu Haber