Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Libya Başbakanı Dibeybe'nin Filistin Büyükelçiliğine yaptığı ziyareti ve açıklamaları hatırlatıldı.

Dibeybe'nin Filistin'in Trablus Büyükelçiliğindeyken duyurduğu duruşun takdir edildiği vurgulanan açıklamada, Dibeybe'nin orada ülkesinin, haklarına kavuşmak ve başkenti Kudüs olan bağımsız devletini kurma çabalarını sarf eden Filistin halkının yanında durmaya bağlı kaldığını teyit ettiği ifade edildi.

Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş'un İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'le görüşmesine karşı siyasi partilerin ve halkın gösterdiği tepkilerin, Libya'nın Filistin davasına desteklerinin yansıması olduğuna vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Filistin, İsrail Dışişleri Bakanı Cohen'in Libyalı mevkidaşıyla görüştüğüne dair İsrail Dışişleri Bakanlığından yayımlanan habere ilişkin herhangi bir yorum yapmadı. Filistin, Libyalı ilgili makamların resmi duruşunu bekleyerek herhangi bir yanlış anlaşılmaya fırsat vermedi."

Açıklamada, Başbakan Dibeybe'nin Trablus'taki Filistin Büyükelçiliğine bizzat gelerek İsrail'le normalleşmeyi reddetmesi takdir edildi.

Bu arada Filistin'in Kurtuluşu için Demokratik Cephe ve Hamas da Libya Başbakanı Dibeybe'nin İsrail'le normalleşmeye karşı sergilediği tutumu memnuniyetle karşıladı.

Filistin'in Trablus Büyükelçisi Muhammed Rehhal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Dibeybe'nin kendilerini ziyaret ederek, elçilik mensupları ve Libya'daki Filistinliler ile bir araya geldiğini söylemişti.

Rehhal, Dibeybe'nin Dışişleri Bakanı Menguş'u görevden alma kararı aldığını belirtmişti.

Menguş, İtalya'da İsrail Dışişleri Bakanı ile görüşmüştü

İsrail Dışişleri Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, "İsrail ve Libya dışişleri bakanları arasında bir toplantı" gerçekleştirildiğini duyurmuştu.

Görüşmenin "tarihi" olarak nitelendirildiği açıklamada, Dışişleri Bakanı Cohen'in geçen hafta İtalya'nın başkenti Roma'da Libyalı mevkidaşı Menguş ile bir araya geldiği toplantının "iki ülke arasında işbirliği ve ilişki olanaklarının incelenmesini" amaçladığı kaydedilmişti.

Görüşmenin, iki ülke dışişleri bakanları arasında yapılan "ilk toplantı" olduğuna işaret edilen açıklamada, "Toplantıda bakanlar, iki ulus arasındaki tarihi bağları, Libya Yahudilerinin mirasını, ülkeler arasındaki işbirliği olasılığını, İsrail'in insani konularda, tarım, su yönetimi ve daha pek çok konuda verebileceği yardımı tartıştı." ifadeleri kullanılmıştı.

Bu gelişmelerin ardından Libya Hükümeti tarafından açıklanan kararnamede, "Menguş'un açığa alındığı ve hakkında soruşturma açılmasına karar verildiği" ifadeleri yer almış, Menguş'tan boşalan Dışişleri Bakanlığı görevini vekaleten Gençlik Bakanı Fethullah ez-Zeni'nin yürüteceği duyurulmuştu.

Libya, İsrail'i tanımıyor

Kuzey Afrika ülkesi Libya, İsrail'i tanımıyor ve Tel Aviv ile diplomatik ilişkileri bulunmuyor. Libya pasaportunda "İşgal altındaki Filistin toprakları (İsrail) dışında bütün ülkelere gidebilir." notu bulunuyor. Ayrıca İsrail ile ilişki kurmak kanunen yasak ve cezai müeyyideye tabi.

Libya'daki 1957 yılı 62 sayılı "İsrail'i Boykot Kanunu" adıyla bilinen yasanın ilk maddesinde "Gerçek ya da tüzel kişilerin, İsrail'deki kişi veya kurumlarla, onlara bağlı çalışanlarla herhangi bir anlaşma yapması yasaktır." ifadesi yer alıyor.

Kanunun 7. maddesinde buna aykırı davrananların "3 yıldan az, 10 yıldan çok olmamak kaydıyla hapis cezasına çarptırılacağı" kaydediliyor.