Müslümanlar, ülkede günlük kıyafetlerinden dolayı sadece “İslâm'ı hatırlattığı için” dışlanıyorlar. En son yaşanan olayda ise bir kız öğrenci, tişört ve pantolonun üzerine giydiği uzun elbiseden dolayı okula alınmadı. Öğrenci, kıyafetini değiştirmeyi reddettiği için evine gönderildi. Bu Fransa’nın bu yönde aldığı ilk karar değil. Ülkede hükümet, devlet okullarında ve kamu kurumlarında kişileri dini semboller olarak adlandırdığı çeşitli engellemelere maruz bırakıyor.
Fransa'da Müslümanlar, giyim tercihlerine farklı gerekçelerle yapılan müdahalelerle karşı karşıya kalıyor. Fransız Futbol Federasyonu’nun başörtüsü yasağına, şimdi de okullarda abaya olarak bilinen uzun elbise giyilmesi yasağı eklendi.
Karar, "demokrasi ve özgürlükler beşiği" olarak anılan Avrupa ülkesinde yaşayan Müslümanlar tarafından tepkiyle karşılandı.
Okul yönetimi: Daha dar bir kıyafet giymelisin
13 yaşındaki öğrenciye uygulanan muamele, ülkede olan durumun ne kadar kötü olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. Okul yönetimi, 13 yaşında bol kıyafet giyen öğrenciyi okula almayıp, daha dar olması ve renginin dini çağrışım yapmaması gerektiği aktarıldı.
Okul yönetimi, 13 yaşındaki öğrencinin üstünde olan bu kıyafeti kabul etmeyip daha dar olmasını istedi.
Okuldan atılan kızların kıyafetlerinden örnekler.
Uzun elbise yasağı Danıştay'a taşındı
Fransa'da Müslümanların hakları için mücadele eden ADM Derneği, Eğitim Bakanı Gabriel Attal'ın laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle okullarda abaya (uzun elbise) giyilmesi yasağını Danıştay'a taşıdı.
Macron tepki çeken kararı böyle savundu: Dini kötüye kullanan bir azınlık ile yaşıyoruz
Abaya (uzun elbise) yasağının kimseyi etiketlemek için olmadığını savunan Macron, Fransa toplumunda "Cumhuriyete ve laikliğe meydan okuyan" ve "dini kötüye kullanan" bir azınlık ile yaşadıklarını, bu durumun bazen "çok kötü" sonuçları olduğunu savundu.
"Sorunun giderildiği bir ülkede yaşıyormuşuz gibi yapamayız" diyen Macron, abaya yasağına ilişkin olarak ulusal düzeyde "net" olmamaları halinde sahada görev yapan öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin baskı ile karşı karşıya olacağını savundu.
Macron, okullarda "tek tip" kıyafet uygulamasının denenmesine sıcak baktığını ifade etti.
Abaya giyen kız öğrenciler evlerine gönderiliyor
Eğitim Bakanı Attal, yaptığı açıklamada pazartesi sabahı yaklaşık 300 öğrencinin yasağa rağmen abaya giyerek okula geldiğini ifade etti. Attal, bu öğrencilerin çoğunun üstünü değiştirmeyi kabul ettiğini, ancak 67'sinin de reddederek evlerine gönderildiğini açıkladı.
Yeni Şafak