Gazze'nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı sahilindeki balıkçılar, geçimlerini sağlamak için İsrail askeri araçları, insansız hava araçları (İHA) ve savaş gemileri tarafından hedef alınma tehlikesine rağmen denize açılıyor.

Balıkçılar, şu ana kadar bölgede çok sayıda balıkçının İsrail tarafından hedef alındığını ifade ediyor.

Nusayrat bölgesinde balıkçılık yapan Muhammed Ebu Mehdi ile Muhammed Ebu Cahcuh, balıkçıların karşılaştığı tehlikeleri ve zorlukları AA muhabirine anlattı.

Ölüm tehdidi altında avlanıyorlar

Bulundukları bölgenin çok tehlikeli olduğunu ve her an bir tankın çıkıp onlara ateş edebileceğini söyleyen Ebu Mehdi, "Avlanmak çok tehlikeli ve zor. Kuzey tarafına gidemiyoruz çünkü orada yerinden edilen Filistinlilerin çadırları var. Orada avlanamıyoruz. Bir hafta önce şu noktada avlanıyorduk. 8-9 balıkçı vardı, birden bir tank geldi ve gençlerin üzerine ateş açmaya başladı. 4'ü olay yerinde öldü, bir genç karnından, biri de omuzundan yaralandı. Önceki gün de pervaneli bir insansız hava aracından bomba atıldı, bir balıkçı öldü." dedi.

Ebu Mehdi, 3 ay önce Gazze kentinden göç eden 2 kişinin, onlardan önce de 4 kişinin İsrail saldırılarında öldüğünü kaydetti ve balıkçıların rahat bir şekilde emniyet içinde avlanamadıklarını vurguladı.

Balıkçıların karşılaştığı sıkıntılar

Ebu Cahcuh ise ölüm tehlikesi dışında balıkçıların karşılaştığı sıkıntılara dikkati çekti.

Refah'tan Beyt Hanun'a kadar olan bölgede ne kadar balıkçı varsa hepsinin Gazze Vadisi'nden Refah'a uzanan güney bölgesine sıkışmış olduğunu söyleyen Ebu Cahcuh, "Balıkçılar bu bölgede sıkıştı. Böyle olunca ağlarımızı atacak yer kalmadı. Bu bölgenin batısına gitmeleri de yasak. Gidecek olsalar İsrail ordusu hemen ateş açıyor. Vurulabilirsin ya da teknen zarar görebilir." diye konuştu.

Hizbullah, telsiz patlamalarının ardından 25 mensubunun öldüğünü duyurdu Hizbullah, telsiz patlamalarının ardından 25 mensubunun öldüğünü duyurdu

Kendisinin yaşadığı bir olayı anlatan Ebu Cahcuh, şu ifadeleri kullandı:

"Mesela benim ağım sabah suyun içinde kaldı sonra onu bulamadık. Baktık ki ağ Gazze Vadisi ile kuzeyi birbirinden ayıran köprünün öte tarafına sürüklenmiş ama oraya gidip onu alamadık çünkü her gün 2,3 veya 4 kişi köprünün ötesindeki bölgede öldürülüyor, bir o kadar da yaralanan oluyor."

Ebu Cahcuh, bunların yanı sıra ağlarının 10 aydır bakım görmediği için parçalandığını, yeni ağ bulamadıklarını, bulsalar alamadıklarını, savaş öncesi 200 şekel olan bir ağın bugün 800-1000 şekel arasında satıldığını aktardı.

Editör: Seyda Kocaöz