Yardım görevlileri, Gazze’ye akan yardım miktarının, yıkıma uğrayan bölgedeki Filistinlilerin hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları yardımın çok gerisinde kaldığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve yerel yetkililer, Gazze’deki hastanelerin durma noktasına gelmesi nedeniyle binlerce hastanın ölüm riski altında olduğu uyarısında bulunarak Gazze’ye yakıt girişine izin verilmesi ve sağlık tesislerine malzeme sağlanması çağrısında bulundu.

İsrail’in 17 yıldır abluka altında tuttuğu Gazze’ye Cumartesi gününden bu yana Mısır’la olan Refah sınır kapısından toplam 54 kamyon giriş yaptı. En son 20 kamyondan oluşan konvoy Pazartesi günü Gazze’ye giriş yaptı.

Bu yardım girişi, İsrail’in şimdiye kadar 6,500’den fazla Filistinlinin ölümüne neden olan bir saldırıyla Gazze’yi aralıksız bombalamaya başlamasının ardından Gazze’ye uyguladığı topyekûn kuşatmada ihmal edilebilecek kadar küçük bir kırılmayı temsil ediyor.

Yardım görevlileri Gazze’ye ulaşan yardım miktarının, orada mahsur kalan 2,3 milyon insan için gerekli olanın sadece küçük bir kısmı olduğunu söylüyor.

Bölgedeki bir yardım çalışanı, “Sahadaki temel yaşam ve acil tıbbi ihtiyaçlarla karşılaştırıldığında günde 20 kamyonun okyanusta bir damla olduğunu söyleyebilirim. Ve savaşın olmadığı normal bir günle kıyaslandığında, bu Gazze’ye günlük girdilerin sadece yüzde 4’ünü temsil ediyor,” dedi.

“Bu e-postayı yardım kamyonları Gazze’ye ulaşırken yazıyorum ve onları görebiliyorum ve 12 yaşındaki yeğenim ‘yardım değil ateşkes istiyoruz’ diyor.”

İsrail, Gazze Şeridi’ni aralıksız bombalıyor.

İsrail, Gazze Şeridi’ne yönelik acımasız ve ayrım gözetmeyen misillemelerinde çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 6.500’den fazla Filistinliyi öldürdü ve yaklaşık 18.000 kişiyi yaraladı.

ABD’nin İsrail’e beklenen kara harekâtını ertelemesini tavsiye ettiği ve Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için müzakerelere daha fazla zaman tanınmasını istediği bildirildi.

Gazze’de devam eden kuşatma ve bombardıman, özellikle bombardımanlarda yerlerinden olan yaklaşık 1,4 milyon insan için ciddi gıda, su ve tıbbi malzeme sıkıntısına yol açtı. Yakıt tükenirken, Gazze’deki hastaneler temel hizmetleri, hayat kurtaran tıbbi ekipmanı ve prematüre bebekler için kuvözleri muhafaza etmekte zorlanıyor. Gazze’deki doktorların, jeneratörler için kritik yakıt sıkıntısı nedeniyle ameliyatları telefon fenerleri kullanarak gerçekleştirmeye çalıştıkları bildiriliyor.

BM yetkilileri Gazzelilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması için günde en az 100 yardım kamyonuna ihtiyaç duyulduğunu söyledi; kuşatma öncesinde Gazze’ye günde birkaç yüz kamyon geliyordu.

Refah’taki durum İsrail’in geçidi defalarca bombalamasıyla daha da kötüleşti ve altyapıya ciddi zarar verdi.

UCM'nin İsrail'e yönelik kararları, Batı'nın silah ambargolarına zemin hazırlayabilir UCM'nin İsrail'e yönelik kararları, Batı'nın silah ambargolarına zemin hazırlayabilir

Yardım çalışanları, sınırın Mısır tarafında İsrail’den Gazze’ye giriş izni bekleyen kamyon kuyruğuna ilişkin eleştirel haberlerin eksikliğinden de rahatsız.

Geçtiğimiz hafta Mısırlı STK gönüllüsü Rahma Zein, Refah’ta CNN muhabiriyle, yayın kuruluşunun İsrail’in neden olduğu insani felaketle ilgili yayınları nedeniyle hararetli bir şekilde karşı karşıya geldi.

Gıda Bankası gönüllüsü Zein, “Bol miktarda malzeme var. Mısırlılar göndermeye çalışıyor, bölgeden insanlar malzeme göndermeye çalışıyor. Sorun şu ki İsrailliler bu malzemelerin gönderilmesi için sınırları açmıyor,” dedi.

“Bu oyunu oynuyorlar, Filistinlileri gerçekten sert bir şekilde vurmaya çalışıyorlar. Bu şeytani bir şey. Aynı zamanda Refah sınır kapısı ile Gazze arasındaki kısmı da bombaladılar, böylece bu büyük kamyonları açsalar bile bu yüzlerce kamyon kolaylıkla içeri giremeyecek.”

Daily Ummah

Editör: Mücahit Talha Altın