İsrail'de 7 Ekim'de meydana gelen ölümcül saldırıların ardından 200'den fazla kişinin Hamas ve diğer Filistinli silahlı gruplar tarafından Gazze'de esir tutulduğuna inanılıyor.

Hamas, 1.400'den fazla İsraillinin ölümüne yol açan saldırıların amacının İslam'ın üçüncü kutsal mekânı olan Mescid-i Aksa'daki "İsrail ihlallerini" sona erdirmek ve İsrail hapishanelerindeki yüzlerce Filistinli mahkûmun serbest bırakılmasını sağlamak olduğunu söyledi.

O zamandan beri İsrail Gazze'yi aralıksız hava saldırılarıyla vuruyor, 2.360'ı çocuk olmak üzere yaklaşık 5.800 kişiyi öldürüyor ve bir kara saldırısına hazırlanıyor.

Peki tutsaklar hakkında ne biliyoruz ve kaçı serbest bırakıldı? Diğerlerinin serbest bırakılma şansı nedir? İsrail'in planladığı saldırı hakkında ne biliyoruz?

Bunlar kimler?

İsrail ordusu tarafından Pazartesi günü verilen son rakam, askeri personel de dahil olmak üzere 222 kişinin kuşatma altındaki bölgede esir tutulduğu yönündeydi.

Hamas, 20'den fazla esirin İsrail hava saldırılarında öldürüldüğünü söyledi.

"İngiltere Başbakanı Rishi Sunak bu ay milletvekillerine verdiği demeçte "Öldürülenler ve kayıplar aralarında Birleşik Krallık'ın da bulunduğu 30'dan fazla ülkeden geliyor.

Esirler hakkında henüz tüm detaylara sahip değiliz, ancak farklı ülkelerden yetkililer bazı bilgiler verdi.

İsrailli yetkililer şu ana kadar esirlerin isimlerini kamuoyuna açıklamadı, ancak önemli bir kısmının asker olduğuna inanılıyor. Bazılarının çocuk ve yaşlı olduğuna inanılıyor.

Yetkililere göre en az 10 ABD vatandaşından hala haber alınamıyor ve Gazze'de tutulduklarına inanılıyor. İki ABD vatandaşı Katar'ın arabuluculuğunun ardından Cuma günü serbest bırakıldı.

Tayland, esirler arasında 17 vatandaşı olduğuna ve en az sekizinin Alman olduğuna inanıyor.

Yedi İngiliz vatandaşı ve yedi Fransız vatandaşı hala kayıp olarak sınıflandırılıyor ve bazılarının esir tutulduğuna inanılıyor. Arjantin ve Hollanda da Gazze'de tutulan vatandaşları olduğunu açıkladı.

Kimler serbest bırakıldı?

Gazze'de alıkonulan dört kişinin Hamas tarafından serbest bırakılması, diğerlerinin de serbest bırakılabileceğine dair umutları canlı tutuyor.

Cuma günü Chicago'dan İsrail vatandaşlığına da sahip olan bir anne ve kızı serbest bırakıldı.

17 yaşındaki Natalie Raanan ve 59 yaşındaki annesi Judith, Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin (ICRC) yardımıyla Refah sınır kapısından Mısır'a nakledildi. Mısır'da İsrail güvenlik güçleri ile karşılaştılar ve aileleriyle yeniden bir araya gelmek üzere İsrail'deki bir askeri üsse nakledildiler.

Katar ve Mısır'ın arabuluculuğuyla iki yaşlı İsrailli kadın Pazartesi günü geç saatlerde serbest bırakıldı. Hamas'a göre Yokheved Lifshitz ve Nurit Cooper olarak da bilinen Nurit Yitzhak "insani" gerekçelerle serbest bırakıldı.

85 yaşındaki Lifshitz Salı günü düzenlediği basın toplantısında kaçırılma sırasında yaralandığını ancak esaret sırasında kendisine iyi davranıldığını söyledi. Her iki kadının da kocaları halen tutsak.

Hamas esirlere "misafir" muamelesi yaptığını iddia ediyor.

Diğerleri serbest bırakılacak mı?

Hamas bazı esirleri koşulsuz serbest bırakmak istediğini ancak İsrail'in bu teklifi reddettiğini söyledi. Tel Aviv bu iddiayı yalanladı.

İran'da 4 kişiye "İsrail adına casusluk" suçundan idam cezası verildi İran'da 4 kişiye "İsrail adına casusluk" suçundan idam cezası verildi

İsrail medyası Hamas'ın, bombardımanlarını arttırırken "terörist" örgütle görüşmeyeceğini söyleyen İsrail'le ileri düzeyde görüşmeler yapılırken 50'den fazla esiri serbest bırakmanın eşiğinde olabileceğini bildirdi.

Haberlere göre Hamas İsrail'den Gazze'ye yakıt girişine izin vermesini talep etti; hastaneler binlerce yaralı Filistinli için ışıkları açık tutmak için mücadele ederken insan hakları örgütleri de bu talepte bulundu.

Ancak Al Jazeera İsrail medyasında çıkan haberlerin doğruluğunu teyit edemedi.

Katar ve Mısır'ın yanı sıra, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin yardım istediğini açıklamasının ardından Türkiye de arabulucu olarak ortaya çıkabilir.

Aileler hükümetleriyle görüşmenin yanı sıra sosyal medya üzerinden de yardım talebinde bulunuyor. Birçok ülkede de göstericiler esirlerin serbest bırakılması için yürüyüşler düzenledi.

ABD, İsrail ordusuna yardımcı olması için küçük bir özel harekat timi gönderdi ancak herhangi bir kurtarma operasyonu riskli olacaktır.

İsrailliler ve Filistinlilerin esir alma konusunda bir geçmişi var ve İsrail bu ayki Hamas saldırılarından bu yana elindeki Filistinli esir sayısını iki katına çıkararak 10,000'e yükseltti.

En yüksek profilli esir takası 2011 yılında, beş yıl önce kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in 1,027 Filistinli esirle takas edilmesiyle gerçekleşmişti.

Kara saldırısı ne olacak?

Gazze sınırına asker ve teçhizat yığan İsrail, Salı günü yaptığı açıklamada kara saldırısı planının hala gündemde olduğunu ve İran'ın savaşı tırmandıracağı yönündeki uyarılarına rağmen ordusunun bunu yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Ancak haberlerde ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'den esirler serbest bırakılana kadar saldırıyı ertelemesini istediği ve şu anda "daha yüksek bir öncelik olmadığını" söylediği belirtildi.

Bu arada New York Times'ın Pazartesi günkü haberine göre ABD'li yetkililer İsrail ordusunun bir kara harekâtına hazır olduğundan emin değiller ve somut sonuçlar elde etmeyi ummuyorlar.

Salı günü ABD merkezli haber kuruluşu Axios, ismi açıklanmayan iki İsrailli yetkilinin esirlerle ilgili daha fazla görüşme yapılabilmesi için kara harekâtını birkaç gün ertelemeye hazır olduklarını söylediklerini aktardı.

Uzmanlar kara harekâtının esirler için büyük riskler taşıdığını çünkü esirlerin nerede tutulduklarına dair kesin bir bilgi olmadığını ve birçoğunun Gazze'nin altındaki geniş yeraltı tünelleri ağında tutulduğuna inanıldığını belirtiyor.

Kuzey Gazze'nin büyük bölümü İsrail bombardımanıyla yerle bir olmuş durumda ve bir kara savaşının zor ve acımasız olması bekleniyor.

AL JAZEERA

Editör: Mücahit Talha Altın