Katar'ın yanı sıra Körfez bölgesinin bazı ülkelerinde yaşayan ailelerin, çocukları oruca teşvik için değerlendirdiği ve "Karankau" adını verdikleri bu gece, büyük küçük herkesin beklediği bir halk kutlamasına dönüşüyor.

Katarlı çocuklar, ramazan başladığında, akrabaları ve komşuları ile eğlenceli ve mutlu bir atmosferde vakit geçirecekleri bu geceyi sabırsızlıkla bekliyor.

Bu kapsamda ramazanın 15. gecesinde, başkent Doha sokaklarında "Karankau" gecesini kutlamak için çeşitli etkinlikler düzenlendi.

- Geceye özel sepetler hazırlanıyor

Ramazan ayının 15. gecesinde, iftar yemeğinin ardından çocuklar, geleneksel kıyafetlerini giyerek, gezintiye çıkıyor. Bu gece için süslenen sokaklarda gezinen çocuklar, "Bize ver, Allah da sana versin. Yolun Mekke'ye çıksın. Ah Mekke, güzel Mekke" şeklinde ezgiler söylüyor.

Aileler, bu mübarek ayda, 15. gece gelmeden, içine fıstık, kaju, kuru üzüm, badem, ceviz ve şekerlemeler koydukları, "Cufran" adını verdikleri büyük sepetler hazırlıyor. "Karankau" gecesinde hazırlanan bu ikramlıklar, karşılaşılan çocuklara dağıtılıyor.

- Başka Körfez ülkelerinde farklı isimler de veriliyor

Eski bir adet olmasına rağmen Katarlılar ve Körfez ülkelerinde yaşayanlar, bu geleneği sürdürüyor.

Zamanla modern bir boyut kazanan bu kutlamalara devlet kurumlarının da desteği oluyor.

Gece dolayısıyla yapılan etkinliklerin, toplumsal ilişkileri geliştirirken, çocuklarda da birçok değerin yerleşmesini sağladığı değerlendiriliyor.

Gecenin adını, "göz aydınlığı" anlamına gelen ve Kur'an-ı Kerim'de geçen Arapça "kurrate ayn" kelimesinden aldığı ve zamanla halk dilinde söz konusu kelimenin "Karankau"ya dönüştüğü belirtiliyor.

Kelimenin aslının, "çocukların kapıyı çalması" ve "inci aramak için dalış yapma" anlamlarından da gelebileceği yönünde farklı rivayetler de bulunuyor.

Körfez ülkelerinde de kutlanan bu gece, Suudi Arabistan'da "Kerkean", Umman'da "Karankaşa" gibi, bazı ülkelerde farklı isimlerle anılıyor.