Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanan savaşa maruz kalan Boşnaklar, İsrail'in Gazze'ye ve Gazze'deki sivillere yönelik saldırılarının "korkunç" ve "dehşet verici" olduğunu ifade ediyor.

Bosna savaşının şahidi Boşnaklar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarından duydukları üzüntüyü AA muhabiriyle paylaştı.

Ülkede yaşanan savaşın şahitlerinden Boşnak Zemka Seferagic, hiçbir canlının öldürülmeyi hak etmediğini söyleyerek "Gazze'de yaşananları, özellikle suçsuz çocuklara ait görüntüleri izlemek dehşet verici. O çocuklar savunmasız ve kimseye bir şey yapmadılar. Bu yaşananlar acı verici ve durdurulması için bir şeyler yapılması gerekiyor." dedi.

Seferagic, Bosna Hersek'teki savaşta bile İsrail'in Gazze'ye yaptıklarının yapılmadığını belirterek "Bu yaşananlar, insanın düşünemeyeceği kadar korkunç. Sanki insanları bir kafesin içinde tutup, bilerek öldürüyorlar gibi. Dehşet verici." diye konuştu.

Bosna Hersekli Nasir Jabucar da yaşananları izlemenin, savaşa maruz kalan insanlar için çok daha zor olduğuna işaret ederek "Bize canı veren Allah, herkes yaptığının hesabını verecek. Tabii ki insan o görüntüleri izlerken sarsılıyor." ifadesini kullandı.

- "Yaşananları izledikçe kendimi yok olmuş gibi hissediyorum"

Mersiha Bajric de Bosna savaşına şahit olduğunu ifade ederek "Bosna'daki savaşta evimi yaktılar. Ailemden 5 kişiyi öldürdüler ben ise yaralandım. Kendimi Gazze'deki insanlarla aynı durumda hissediyorum. Yaşananları izledikçe kendimi yok olmuş gibi hissediyorum." dedi.

Gazze'den gelen görüntüleri korkunç bulduğunu söyleyen Bajric, bu görüntüleri izlemek istemediğini ama izlemeden de yapamadığını kaydetti.

Diğer bir Boşnak Abdussamed Kalabic, Bosna savaşında öksüz kaldığını ifade ederek Gazze'de yaşananları izlemenin çok zor olduğunu söyledi.

Kalabic, "Burada, 1990'larda yaşananlarla, Çetniklerin bize Saraybosna'da uyguladığı savaş teknikleriyle, orada yaşanan korkunç olaylar kıyaslanamaz. Aynı metodu kullanıyorlar; ilk önce saldırıp sonrasında kendilerini savunduklarını iddia ediyorlar." diye konuştu.

- Bosna Savaşı'nda 100 binden fazla kişi hayatını kaybetti

Bosna Hersek'teki sellerde 18 kişi hayatını kaybetti Bosna Hersek'teki sellerde 18 kişi hayatını kaybetti

Sırp meclisi, 21 Aralık 1991'de Yugoslavya içinde federal bir yapı olarak Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti'nin kurulması ve aynı zamanda Krajina Sırp Cumhuriyeti'nin tanınması kararı aldı. Bu kararın ardından 9 Ocak 1992'de Bosna Hersek Sırp Halkı Cumhuriyeti ilan edildi.

Bosna Hersek'in 29 Şubat-1 Mart 1992'de yapılan referandum sonucunda bağımsızlığını ilan etmesinden sonra Sırpların kontrolündeki Yugoslav ordusu ve Sırp paramiliter birlikler, Müslüman Boşnaklara karşı etnik temizlik başlattı.

14 Aralık 1995'e kadar süren Bosna Savaşı'nda 100 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 2 milyon kişi göç etmek zorunda kaldı.

Editör: Mücahit Talha Altın