RSF'den yapılan açıklamada, İsrail hükümetinin Gazze'de topyekun medya karartması uygulamaya çok yakın olduğu kaydedilerek, uzun süredir uygulanan ve son zamanlarda artırılan ablukanın yerel gazeteciler ve ailelerini etkilediği bildirildi.

Açıklamada, basın mensuplarının çeşitli şekillerde tehlikeye atıldığı belirtilerek, 8'i Gazze'de olmak üzere 10 gazetecinin işlerini yaparken öldürüldüğüne ve çoğunun İsrail'in bombardımanları sonucu hayatını kaybettiğine işaret edildi.

Çatışmaları izlerken yaşamını yitirenlerin yanı sıra İsrail bombardımanları ve hava saldırıları sonucu bazı gazetecilerin de Gazze'deki evlerinde öldürüldüğü kaydedilen açıklamada, öldürülen son gazetecinin 17 Ekim'de evine düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden "Palestine Today" isimli televizyon kanalının yöneticisi Mohammad Baalouche olduğu belirtildi.

"İsrail'in medya karartmasını kınıyoruz"

Açıklamada Filistin Basın Sendikasına göre, çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki yaklaşık 50 medya kuruluşunun İsrail'in hava saldırılarıyla tamamen veya kısmen yıkıldığı bildirildi.

Mojo Kola'dan satılan her bir kola için Filistin'e bağış kampanyası Mojo Kola'dan satılan her bir kola için Filistin'e bağış kampanyası

Bölgede yayın yapan 24 radyo istasyonunun çoğunun hava saldırıları ve bombardımanlar ya da yakıt bulmalarını engelleyen abluka nedeniyle engellendiği, ayrıca İsrail hükümetinin "devletin güvenliğine tehdit oluşturan" televizyon kanallarının kapatılabilmesine izin veren düzenlemenin onaylanmasıyla Al Jazeera ofislerinin kapatılması ve ekipmanlarına el konulması ihtimaline işaret edilerek, karar "sansür" olarak nitelendirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, "Dış dünyanın özgürce haber alabilmesi ve olayların güvenilir şekilde aktarılabilmesi için gazetecilerin çalışabilmesi gerekiyor ancak gazetecilik her geçen gün daha tehlikeli hale geliyor. Yaklaşık 2 haftadır İsrail ordusu, görüntülerin yayılmasını engellemek için mümkün olan her şeyi yapıyor. İsrail'in uygulamaya çalıştığı medya karartmasını kınıyoruz. Gazetecilik, özellikle bu bölgeyle ilgili olarak güçlü şekilde yayılan dezenformasyonun panzehiridir." ifadelerini kullandı.

RSF, şimdiye kadar bir gazetecinin Gazze'deki çatışmalarla ilgili haberleri nedeniyle işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçlerince tutuklandığını, Kudüs'te "Al Araby" televizyon kanalının muhabiri Ahmad Darwasha'nın canlı yayın sırasında polis memuru tarafından tehdit edildiğini, Tel Aviv'de ise 3 BBC muhabirinin İsrail polisi tarafından silah zoruyla alıkonulduğunu raporladı.

Editör: Mücahit Talha Altın