Uluslararası insan hakları örgütleri, özellikle Türkiye'ye ulaşmanın zorluğu nedeniyle uygun tedaviyi alamadıkları için ölüm oranlarının arttığı Kuzeybatı Suriye'deki kanser hastalarının durumunun kötüleştiği konusunda uyarıyor.
SURİYE İNSAN HAKLARI KOMİTESİ'NDEN KAYGI VERİCİ AÇIKLAMA
Bu bağlamda, Suriye İnsan Hakları Komitesi, Kuzeybatı Suriye'de kanserden muzdarip bir çocuğun birkaç gün önce öldüğünü söyledi. "Bu çocuk, son aylarda uygun tedavi alamadıkları için ölen kanser hastalarından sadece biri. Kuzey Suriye'deki hastanelerde tedavi göremiyorlar ve Türkiye'ye tedavi için giriş yapamıyorlar" ifadelerini kullandı.
TEDAVİYE ERİŞİM ZORLUĞU
Komiteden yapılan açıkalamada, Kuzeybatı Suriye'deki sağlık kuruluşlarına kayıtlı 3.000'den fazla kanser hastası olduğunu belirtti. Hastaların yüzde 65'i çocuklar ve kadınlar olup, "bu hastaların yarısına yakınının tedavisi, hizmetlerini ücretsiz sunan ve yüksek nüfus yoğunluğu olan bir bölgedeki tek hastanede mevcut ve bu hastane çoğu yüksek fiyatlı dozları karşılayamamaktadır" dedi.
TÜRKİYE'YE GİRİŞ BEKLEYEN HASTALAR
Ancak, şu anda 608 hastanın Türkiye'ye giriş için izin beklediği ve bunların arasında daha önce Türkiye'de tedavi görmemiş 91 çocuk, 235 erkek ve 282 kadın olduğu belirtildi.
كان فيهم يعيشوا .. ساعدونا لإنقاذهم ..
أكثر من 3000 مريض سرطان بحاجة للعلاج في مناطق شمال غربي سوريا منهم 608 مرضى بمراحل متقدمة ويجب أن يدخلوا حالاً للعلاج ..
أوصلوا صوتهم .. علّنا نخفف آلامهم.. pic.twitter.com/cC1rp71wnM— هادي العبدالله Hadi (@HadiAlabdallah) July 18, 2023
SINIR KAPILARI KAPANDI
Komite, 6 Şubat 2023'teki depremden sonra Türkiye'nin Kuzey Suriye'deki kanser hastalarına tedavi için giriş izni vermemeye başladığını belirtti. 3 Haziran 2023'te depremden önce Türkiye'ye giren hastaların tedavi için tekrar giriş yapmalarına izin verildi, ancak yeni vakaların girişi hala yasaklı.
SAĞLIK SİSTEMİNDE BÜYÜK YIKIM
Bu, "Esad güçlerinin, onları destekleyen milislerin, Rus ve İran güçlerinin sistematik ve hemen hemen tamamen yok ettiği Kuzeybatı Suriye'deki sağlık sisteminden sonra felaket koşullarla karşı karşıya kalıyor. Daha sonra deprem, bu sistemin geri kalanını da yok etti" dedi.
BM GÜVENLİK KONSEYİ'NİN YETERSİZLİĞİ
Komite, "Binlerce hasta, aşırı yoksulluk ve tıbbi ve gıda güvenliği yoksunluğu karşısında tek başına kalıyor. Üçüncü felaket, BM Güvenlik Konseyi'nin, Rus vetosu nedeniyle Kuzeybatı Suriye'ye tıbbi ve yardım malzemeleri gönderme mekanizmasını yenilememesiydi" diye ekledi.
ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI
Komite, uluslararası toplumu, "kendi başlarına kaderlerini karşılamak üzere bırakılan bu hastaların hayatları için hukuki ve ahlaki sorumluluğu üstlenmeye" çağırdı. Ayrıca Türk yetkililerden hastaların tedavi için hastanelerine girişine hemen izin vermelerini talep etti. Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF, Mülteciler Yüksek Komiserliği ve diğer ilgili insani örgütlerden "Kuzeybatı Suriye'deki kanser hastaları için gerekli ilaçları ve tedavileri sağlama ve tüm tıbbi ekipmanları içeren bir tümör merkezi kurma, özellikle birçok durumu tedavi etmek için gerekli olan radyoterapi cihazını" talep etti.
KANSER HASTALARINA YÖNELİK YARDIM KAMPANYASI
Aktivistler, sağlık çalışanları ve yardım görevlileri, aylar öncesinde "Kurtarın Onları" kampanyasını başlattı; böylece Suriye'deki kanser hastaları için gerekli ekipmanları ve tedavileri sağlama çabası içine girdiler.
DAHA FAZLA MÜDAHALE BEKLEYEN HASTALAR
Açıklamada belirtildiği gibi, 608 hasta şu anda Türkiye topraklarına giriş izni bekliyor. Bu hastaların tedavileri daha önce Türkiye'de gerçekleştirilmemiş yeni vakalardır. Bunların arasında 91 çocuk, 235 erkek ve 282 kadın bulunuyor.
2023 ŞUBAT DEPREMİNDEN SONRA İZİNLER DURDURULDU
Komitenin belirttiği üzere, Türkiye ve Kuzey Suriye'yi etkileyen 2023 Şubat'ındaki 6 büyüklüğündeki depremden sonra, Türk yetkililer Kuzey Suriye'den gelen kanser hastalarına Türkiye'ye giriş izni verme konusunda durakladı. Ancak, 2023 Haziran'ında, depremden önce giriş yapmış olan hastalara yeniden tedavi için giriş izni verildi, fakat yeni vakaların girişi hala engelleniyor.
SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKÜNTÜ İÇİNDE
Bu durum, Suriye'nin kuzeybatısındaki sağlık sisteminin, Esad güçlerinin, onlara destek veren milislerin ve Rus ve İran kuvvetlerinin planlı ve neredeyse tamamen yıkıma uğratması sonrası felaket koşulları içinde olduğu bir zamanda gerçekleşiyor. Deprem, bu sağlık sisteminin kalıntılarının üzerine gelmiş bulunuyor.
HASTALAR YALNIZ VE YOKSUL
Komite, binlerce hastanın kendilerini, yoksulluk ve tıbbi ve gıda güvencesizliği karşısında yalnız bulduğunu belirtti. Bu durumu daha da kötüleştiren faktör, Rus vetosunun sonucu olarak, Kuzeybatı Suriye'ye tıbbi ve insani yardım getirme mekanizmasının yenilenmemiş olmasıdır.
ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI
Komite, bu hastaların hayatlarından "hukuki ve ahlaki sorumluluk" taşıyan uluslararası topluluğa çağrıda bulunmuştur. Ayrıca, hastaların tedavi için hastanelerine giriş yapabilmeleri için Türk yetkililere acil çağrıda bulundu. Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF, Mülteciler Yüksek Komiserliği ve diğer ilgili insani örgütlere, "Kuzeybatı Suriye'deki kanser hastaları için gereken ilaçları ve tedavileri sağlama" çağrısında bulundu.
KANSER HASTALARINI KURTARMA" KAMPANYASI
Aktivistler, tıbbi çalışanlar ve yardım çalışanları, "Kanser Hastalarını Kurtarın" kampanyasını birkaç ay önce başlatmışlardı. Bu kampanya, Kuzey Suriye'deki kanser hastaları için gerekli ekipmanları ve tedavileri sağlamayı amaçlıyordu. Bu hastalara her gün üç yeni vaka ekleniyor ve yıllık toplamda 1.100 yeni vaka bildiriliyor.