Kimileri "hizmet dışı kalmış ve kullanım süresi dolmuş Fransız otobüslerinin ithal edilmesinden" duydukları memnuniyetsizliği dile getirirken, yaşananları "Fransa'ya ve onun hurdalarının ithal edilmesine bağımlılık" olarak tanımladı.
Bazı Tunuslular da uluslararası güvenlik ve çevre standartlarına uymayan bu tür eski otobüslerin ithal edilmesinin doğruluğunu sorgularken, "Tunus, İtalyan atıklarını ithal ettikten sonra şimdi de ikinci el Fransız otobüslerini ithal ediyor" dedi.
Bazıları ise süreci "yıllardır biriken yolsuzluk" olarak tanımlayarak, Cumhurbaşkanı Kays Said yönetimindeki mevcut hükümete "Tunus'un Çin, Japonya ve diğerleri gibi diğer ülkelerle ortaklıklarını çeşitlendirmesi" çağrısında bulundu.
"Kaderimiz Fransız hurdaları mı?"
Tunus Fen Fakültesi'nden geliştirme ve kaynak yönetimi uzmanı Independent Arabia'ya yaptığı açıklamada "Bizim kaderimiz Fransız hurdasını ithal etmek mi? Zira bu, Tunus'taki nakliye şirketlerinin, Fransa'da hizmet dışı olan eski otobüsleri satın almak üzere Fransız şirketleriyle yaptığı ilk sözleşme değil" ifadelerini kullandı.
Uzman "Önceki hükümetlerin satın aldığı otobüslerin çoğu arızalandı ve uzun ömürlü olmadı. İkinci el olanları satın almak yerine, yüksek standart ve spesifikasyonlara sahip, şu anki miktarın yarısı kadar otobüs satın almak daha iyi" dedi.
Geliştirme ve kaynak yönetimi uzmanı "Anlaşma, Fransız bağışçıdan alınan şartlı bir krediye bağlı. Dolayısıyla Fransa'da emekliye ayrılan otobüslerin Tunus'a satışını Fransız Serbest Taşımacılık Örgütü yapıyor" diye konuştu.
Bu yeşil otobüslerin çoğu zaman yollarda arıza yapmış bir şekilde görüldüğüne dikkat çekerken, süreci "Tunus'ta art arda gelen hükümetlerin beceriksizliğini yansıtan başarısız anlaşmalar" olarak nitelendirdi.
Tunus'u aşağılayan bir tablo
Rahili, "Tunus devleti kredi ve hibe istiyor ve bu nedenle ona kötü tipte bir otobüs dayatılıyor" dedi.
Mevcut tablonun, Tunus'a yönelik "aşağılayıcı" olduğunu vurgulayan Rahili, "Neden Fransa kullanmayı bıraktığı bir grup yıpranmış ve hizmet dışı otobüsleri Tunusluların kullanımına sunmak üzere alıyoruz" diye sordu.
"Tunus neden diğer bağışçı ülkelerden ve yetkililerden ithalat yapmıyor?" diyen Rahili, sözlerine şunları ekledi:
Tunus, başarısızlığın nedenlerini artıran mali ve ekonomik lobilerin (baskı gruplarının) kontrolü altındadır.