Suriye’nin kuzeyinde meydana gelen provokasyonlar dünyanın dikkatini yeniden bölgeye çekti. Suriyeli bir aktivist ve eşinin öldürülmesinin ardından bölgede çatışmaların şiddeti arttı. Suriye Milli Ordusu ve Heyet-i Tahrirüşşam arasındaki çatışmaların arttığı bildirilirken; Türk Silahlı Kuvvetleri karşıtı unsurların bölgede faaliyet gerçekleştirdiğini ifade eden güvenlik kaynakları, provokasyonlara dikkat çekti.
Suriye El Bab’da 14 Ekim 2022’de tarihinde bölgede iktidar yarışına giren iki silahlı grup arasındaki çatışmalar kapsamında bir aktivistin yaşamını yitirmesinin ardından gerilim had safhaya yükseldi. Afrin’in batısındaki İdlib vilayetinin çoğunu kontrol eden eski El Kaide kolu olan HTŞ, Perşembe günü militan konvoylarını Afrin ve çevresindeki kırsal bölgelere gönderdi. Yaşanan gerginlik sonrasında, Fırat Kalkanı Harekat bölgesine girme teşebbüsünde bulunan terör grupları, Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerinin bölgede devriye gezmesiyle kısmen kontrol altına alındı. Terör grupları ve militanlar, kısmen Afrin El Bab sahasında ayrıldı.
Bölgede Türkiye'ye karşı provokasyon endişesi mi?
Türk güvenlik kaynakları, Middle East Eye medya servisine konuşarak, Afrin şehrinin merkezinde ve güneyinde durumun sakin ve istikrarlı olduğunu ve Türkiye’nin tarafları sorunlarını diyalog yoluyla çözmeye davet ettiğini aktardı. Öte yandan, Reuters, bölgede Suriye Milli Ordusu ve cihatçı terör grubu HTŞ arasında Türkiye’nin girişimiyle bir anlaşmanın sağlandığını ileri sürdü.
Suriye Milli Ordusu ve Heyet Tahrirüşşam ekseninde neler oldu?
Suriye’nin El Bab şehrinde Muhammed Abdüllatif isimli aktivist ve hamile eşinin kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürülmesi akabinde Suriye Milli Ordusu fraksiyonları arasında başlayan çatışmalar Heyet-i Tahrirüşşam’ın (HTŞ) da müdahil olmasıyla birlikte farklı bir boyuta evrildi. Suriye Milli Ordusu içerisindeki 3. Kolordu’ya saldıran ve devamında Zeytin Dalı Harekatı bölgesinde bulunan bazı yerleşim yerlerini ele geçiren HTŞ, Türkiye’nin müdahil olmasının akabinde elde ettiği bölgelerin çoğundan çekilmek zorunda kaldı.
Bölge kaynakları, önceki gün başlayan saldırılar neticesinde HTŞ’nin Fırat Kalkanı Harekatı bölgesine girmeye teşebbüs ettiği ve Azez civarındaki yerleşim yerlerinde SMO’ya bağlı 3. Kolordu ile HTŞ arasında sokak çatışmalarının yaşandığı aktarıyor. Bu durumun neticesinde Azez’de sivil halkın Türkiye sınırına doğru yürüyüşe geçtiğine yönelik videolar paylaşılıyor.
Suriye'deki sınırlar neden önemli?
Suriye sahasında yaşanan her krizden gücünü artırarak çıkan HTŞ’nin SMO’nun kontrolündeki bölgelere yönelik yayılma teşebbüsü, Türkiye’nin Suriye’deki askeri ve siyasi varlığını tehlikeye sokuyor. Hâlihazırda Türkiye tarafından terör örgütü olarak kabul edilen HTŞ’nin, Türkiye’nin etki alanına girme teşebbüsünün nasıl karşılanacağı merak konusu. HTŞ’nin kontrolü altında yaşamak istemeyen kitlelerin Türkiye’ye yönelik bir göç dalgası başlatıp başlatmayacağı merak konusuyken; SMO fraksiyonlarının hâlâ kendi içinde savaşması da endişe verici.