Türkiye Libya'ya geçen hafta ziyarette bulundu. Bu ziyarette her iki ülkenin de Akdeniz'in münhasır ekonomik bölgesinde doğal gaz aramasını mümkün kılan bir mutabakat muhtırası imzalandı.

Şarku'l Avsathttps://www.dailyummah.com/?s=libya'ın haberine göre, Türkiye'de enerji sektöründeki kaynaklar, hidrokarbon kaynakları (petrol ve gaz) konusunda imzalanan bu mutabakat muhtırasının uygulanması için Libya Ulusal Petrol Şirketi ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) arasında yakında görüşmelerin başlayacağını belirtti. Diğer yandan Türkiye, 7 aylık bir aradan sonra Libya'daki Suriyeli paralı askerlerin maaşlarını göndermeye başladı.

Medya organları dün (Çarşamba) enerji sektöründeki kaynaklara atıfta bulunarak, iki şirketin sismik araştırma gemilerine ve Türk sondaj gemilerine dayanarak araştırma ve keşif alanında ortak projeler ve ortaklıklar kurmaya teşvik edildiğini aktardı. Mutabakat muhtırası çerçevesinde Libya Ulusal Petrol Şirketi ve TPAO’nun, Libya topraklarında petrol ve gaz arama amaçlı kara projelerinde de iş birliği yapacakları, üretim, rafinaj, hidrokarbonların taşınması, dağıtımı ve ticareti ile ilgili projeler geliştirmek için birlikte çalışacakları ifade edildi.

Aynı bağlamda, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın dün gece katıldığı bir televizyon programında, Türkiye'nin araştırma ve keşif potansiyelinin "son yıllarda önemli ölçüde arttığını" söyledi. Kalın, Dibeybe hükümetiyle imzalanan mutabakat muhtırasını "meşru ve çok önemli" olarak nitelendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deniz yetki alanı tanımlama alanında iki ülke arasında imzalanan mutabakat zaptı uyarınca, Türkiye Libya sularında petrol ve gaz aramaya başlayacak.

Erdoğan, geçtiğimiz Pazartesi akşamı Ankara'daki kabine toplantısına başkanlık ettikten sonra yaptığı açıklamalarda, ülkesinin, Avrupa Birliği'nin ve Libya'daki bazı tarafların, “geçen hafta Türk heyetinin Trablus'a yaptığı ziyaret sırasında imzalanan mutabakat zaptı ve Türkiye'nin Dibeybe hükümeti ile enerji işbirliğini genişletme çabaları” konusundaki tutumunu reddettiğini vurguladı.

TANAP boru hattının Avrupa'ya doğalgaz taşıma kapasitesini iki katına çıkarmak için Azerbaycan ile çalışmaların başladığını söyleyen Erdoğan bu konunun son derece önemli olduğuna dikkat çekti. Erdoğan, Dibeybe hükümeti ile imzalanan mutabakat zaptı aracılığıyla, "Bu ülkenin kıta sahanlığından petrol ve türevlerinin çıkarılmasında yeni bir iş birliği alanı yarattık" dedi. Cumhurbaşkanı, Trablus ile imzalanan yeni anlaşmanın, 2019 yılında Serrac ile imzalanan mutabakat muhtırasına dayandığına dikkat çekti.

türkiye libya

Türkiye’den İrini Operasyonu’na sert eleştiri

Öte yandan Türkiye Libya'ya yönelik silah ambargosunu denetlemek üzere Avrupa Birliği (AB) tarafından hayata geçirilen İrini Operasyonu’na yönelik sert eleştirilerde bulundu. Ankara bu operasyonun meşruiyetini, nesnelliğini ve tarafsızlığını sorguladı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Kasım 2020'de Türkiye bandıralı bir ticari gemiye, bayrak devleti Türkiye'nin rızası olmadan gayrimeşru şekilde çıkılmasından sonra Türkiye ilkesel olarak tüm benzer talepleri reddediyor." ifadesini kullandı.

Geçen Pazartesi gecesi İrini, "Türkiye'nin, tartışmalı İrini Operasyonu kapsamında Libya'ya giden Türkiye bandıralı bir ticari gemiye denetim izni vermediğini" açıkladı. Türkiye'nin denetleme iznini vermemesinin memnuniyetsizliğe neden olduğunu açıklayan İrini, bunu Libya'ya uygulanan silah ambargosunun "açık bir ihlali" olarak nitelendirdi. İrini ayrıca Güvenlik Konseyi'nin, Birleşmiş Milletler'in tüm üyelerine Akdeniz'deki teftişlerde iş birliği yapma çağrısını hatırlattı.

 SOHR: 7 ay sonra Türkiye Libya'daki askerlerin maaşlarını ödedi

Öte yandan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) göre dün, Türkiye Libya'daki paralı askerlerin maaşlarını 7 aylık aranın ardından ödedi. Gözlemevi, kimliği belirsiz kaynaklara dayanarak maaşların gelmesine rağmen, unsurlar arasında büyük bir kızgınlık halinin devam ettiğini ve bazı askeri liderlerin maaşları çalmakla suçlanmaları nedeniyle ödemelerin henüz yapılmadığını kaydetti.

Türkiye Libya’daki üyelerin maaşlarını çalmakla suçlanan "El-Hamza Tümeni"ne bağlı bir askeri komutanı görevden aldığına dikkat çekti. Ankara’nın Suriye'deki diğer 5 komutanı da maaş çalmakla suçlanmaları nedeniyle görevden alması dikkat çekti.