Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail’in işgalci güç olarak işgal altındaki Kudüs topraklarında yerleşim alanlarını genişletme girişimlerinin kabul edilemez olduğu" vurgulandı.

İsrail'in Kudüs'te yeni yerleşim yeri inşa etme kararının şiddetle kınandığı açıklamada, İsrail'in söz konusu kararının, işgal altındaki Filistin topraklarında yerleşimi yasa dışı sayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2334 sayılı kararı başta olmak üzere uluslararası toplumun kararları ve uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiği kaydedildi.

İsrail'in Filistin topraklarında yerleşim alanlarını genişletme politikalarının reddedildiği açıklamada, İsrail'in işgal edilmiş Filistin topraklarındaki nüfusu yerinden etme ve Yahudi yerleşimciler için yeni yollar açma gibi adımlarının bölge halkını tehcir etme hedefi taşıdığına işaret edildi.

Tel Aviv'in uygulamalarının Filistin ile İsrail arasındaki tüm anlaşmalara ve uluslararası insancıl hukuka da aykırı olduğu hatırlatılan açıklamada, İsrail'in işgalci güç olarak tek taraflı uygulamaları savaş suçu olarak nitelendirildi.

Filistinli gruplar, UCM'nin Netanyahu hakkındaki kararını memnuniyetle karşıladı Filistinli gruplar, UCM'nin Netanyahu hakkındaki kararını memnuniyetle karşıladı

Ürdün Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, uluslararası toplum da İsrail'in barışı baltalayan yasa dışı tek taraflı uygulamalarını durdurması için harekete geçmeye davet edildi.

İsrail'in Kudüs'te yeni yerleşim yeri inşa etme kararının abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılardan istifade edilerek alındığına vurgu yapılan açıklamada, bunun yol açacağı gerilimden de İsrail sorumlu tutuldu.

İsrailli sivil toplum kuruluşu Ir Amim'den bugün yapılan yazılı açıklamada, İsrail makamlarının dün Kudüs'ün Sur beldesinde 186 dönüm arazi üzerine 1792 konutun inşası için "Aşağı Kanal" adındaki yerleşim yeri projesini onayladığı ifade edilmişti.

Bunun 2012'deki Givat Hamatos yasa dışı Yahudi yerleşim biriminden bu yana tamamı Kudüs toprakları üzerinde kurulu ilk yerleşim planı olacağı aktarılan açıklamada, İsrail'in Doğu Kudüs'te yeni yerleşim yeri inşası için Gazze'deki saldırılardan istifade ettiği vurgulanmıştı.

İsrail, 26 Şubat 2023'te Ürdün'ün Akabe kentinde, 19 Mart 2023'te de Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde Filistin, Ürdün, ABD ve Mısır'ın katılımıyla düzenlenen toplantılarda yerleşim faaliyetlerini bir süreliğine durdurmayı kabul etmişti.

İsrail'in verdiği sözlere rağmen, 2023'te yerleşim faaliyetleri son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

İsrail'in 1967'de işgal ettiği Doğu Kudüs'teki hakimiyeti ve burada inşa ettiği Yahudi yerleşim birimleri uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul ediliyor.

Editör: Mücahit Talha Altın