Başkent Dakar'a 250 kilometre mesafede, ülkenin kuzeyinde Moritanya sınırında yer alan Saint-Louis kenti, yaklaşık 40 kilometrelik kıyı şeridiyle ülkenin gelen balıkçılık merkezlerinden biri kabul ediliyor.
Balıkçı kasabası Guet Ndar'da ise elle boyanmış, rengarenk ahşap balıkçı teknelerinde, açık denizde rahat görünebilmek için çeşit çeşit bayraklar asılıyor.
Bazen taraftarı olduğu bir futbol takımının bayrağını tercih eden balıkçılar, bazen sempati duydukları ülkelerin bayrağını bazen de belirli renklerde bez parçalarını tercih ediyor.
Denize açılmayı bekleyen, yan yana sıralanmış bu renkli tekneler arasında bir de Filistin bayrağı dalgalanıyor.
Bir yüzünde Filistin bayrağı, diğer yüzünde Mescid-i Aksa'nın fotoğrafı bulunan bayrak, metrelerce öteden o renk cümbüşü içinde hemen dikkati çekiyor.
Can yeleğinde de Filistin ve Senegal bayrağı taşıyan, yakıt bidonu ve diğer balıkçılık malzemelerini de Filistin bayrağının renklerine boyayan balıkçı Ameth Yama Ba, AA muhabirine Filistin'e desteğini anlattı.
Senegalli balıkçı Ameth Yama Ba, teknesine astığı Filistin bayrağıyla #Gazze'deki soykırıma dikkat çekiyor. 🇵🇸
— Daily Ummah (@dailyummah) January 7, 2025
🗣️ "Gazze'deki zulme karşı tekneme Filistin ve Mescid-i Aksa bayrağı astım. Bu bayraklar bizim açık denizdeki kimliklerimiz. Ben de Filistin'le tanınmak istedim." pic.twitter.com/xfyDs7QfiG
"Ben bir balıkçıyım, elimden bu kadarı geliyor"
Bölgedeki balıkçılar arasında "Mösyö Meteo (Bay hava durumu)" olarak da bilinen Ba, kurduğu Whatsapp gruplarında balıkçılara hava durumuna ilişkin bilgiler verdiğini ifade etti.
Ba, bu sayede binlerce kişiye ulaşabildiğini belirterek, zaman zaman bu gruplarda Filistin'e ilişkin de paylaşımlar yaptığını söyledi.
Filistin'deki gelişmeleri uzun süredir yakından izlediğini ve Gazze'deki soykırımdan çok etkilendiğini belirten Ba, "Peygamber efendimizin 'Bir yanlış görürsen elinle düzeltmeye çalış, buna gücün yetmezse, dilinle düzelt, ona da gücün yetmezse kalbinle buğz et.' hadis-i şerifinden hareketle Gazze'deki zulme karşı ne yapabilirim diye düşündüm. Ben bir balıkçıyım, o halde tekneme Filistin ve Mescid-i Aksa bayrağı asayım dedim. Bu bayraklar bizim açık denizdeki kimliklerimiz. Burada türlü türlü bayrak görürsünüz. Birbirimizi denizde genelde bu bayraklardan tanırız. Ben de Filistin'le tanınmak istedim." dedi.
Ba, teknesine Filistin bayrağını Aralık 2023'te astığını, olta, yakıt bidonu gibi malzemeleri de Filistin bayrağının renklerine boyadığını kaydetti.
Balıkçılar arasında Filistin konusunda bir farkındalık oluşturduğuna dikkati çeken Ba, "Ben aynı zamanda 6 farklı ülkeden balıkçıların yer aldığı çeşitli Whatsapp gruplarında da hava durumuna ilişkin bilgiler paylaşıyorum. Gruplarda binden fazla kişi var. Bu gruplarda da hep Filistin bayrağının fotoğraflarını kullanıyorum. Bazen Gazze'deki gelişmelere ilişkin de paylaşımlarda bulunuyorum. Bir balıkçı olarak elimden bu kadarı geliyor." diye konuştu.
Ba, tüm İslam aleminin Filistin konusunda birleşmesi ve İsrail'e karşı yaptırım uygulanmasını temenni etti.
Senegal ile Filistin'in tarihi dostluğu
Senegal'in Filistin ile bağları, Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasından sonraya, 1960'lı yıllara kadar dayanıyor.
Filistin'in bağımsızlığına verdiği destek herkesçe bilinen Senegal'in ilk Cumhurbaşkanı Leopold Sedar Senghor, Nijerya, Kamerun ve o dönem Zaire olarak bilinen Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden mevkidaşlarıyla Afrika Birliği Örgütü (OUA) adına İsrail'de arabuluculuk misyonunda yer almıştı.
Senegal, 1975'ten bu yana aralıksız şekilde Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarının Kullanılması Komitesine başkanlık ediyor.
Topraklarında 1989'da Filistin'in diplomatik misyon açmasına izin veren ilk Afrika ülkelerinden Senegal, aynı zamanda eski Filistin Devlet Başkanı Yasir Arafat'a diplomatik pasaport veren ilk ülkeler arasında yer alıyor.
Senghor döneminde, 1973'teki Arap-İsrail Savaşı sonrasında İsrail ile 1992'ye kadar tüm diplomatik ilişkileri koparan Senegal, Filistin'in Afrika'daki en yakın dostlarından biri olarak tanımlanıyor.