Yeni Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Raşid, Selam Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki ilk gününde, komşu ülkeler ve uluslararası toplumla güçlü ilişkiler kurma sözü verdi. Raşid, hükümetin bir an önce kurulacağını umduğunu dile getirdi.

Eski Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in katılmadığı törende konuşan Abdullatif Raşid, Raşid ve selefi arasındaki zorlu rekabetin son anlarına kadar eski Cumhurbaşkanı Salih’in destekçisi olan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Bafel Talabani’nin yanı sıra çok sayıda yetkili ve siyasi blok liderinin katılımıyla görevini devraldı.

Cumhurbaşkanı Raşid, bu münasebetle yaptığı bir konuşmada “Önceki aşama herkes için zordu” derken, komşu ülkelerle ve uluslararası toplumla güçlü ilişkiler kurmayı amaçladığını vurguladı. Abdullatif Raşid, “En kısa zamanda bir hükümet kurmayı umuyoruz. Anayasayı korumak ve mevcut sorunları çözmek için elimden geleni yapacağım” dedi.

Irak parlamentosu, 13 Ekim’de eski Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile zorlu bir rekabetin ardından Abdullatif Raşid’i cumhurbaşkanı olarak seçti.

Irak

Raşid’in Selam Sarayı’nda resmi törenle göreve başlamasından sonra Muhammed Şiya es-Sudani’yi başbakan olarak ataması bekleniyor. Irak Anayasası, Cumhurbaşkanı’na 76. madde uyarınca en kalabalık parlamento bloğunun adayını göstermesi için 15 günlük süre veriyor. Ancak özellikle Koordinasyon Çerçevesi olmak üzere siyasi güçlerin Sudani’nin atanması yönündeki aciliyeti, Raşid’in seçilmesinden hemen sonra atama kararnamesini imzalamasına neden oldu.

Öte yandan ABD, Irak hükümetine yolsuzlukla mücadele alanında oluşturulacak bir yardım teklifinde bulundu.

Sudani, 17 Ekim’de ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski ile iki ülke arasındaki ikili ilişkileri ve bu ilişkileri geliştirmenin yollarını görüştü.

Şarku’l Avsat’ın Sudani’nin ofisinden aldığı bilgilere göre toplantıda, iki ülke arasındaki ikili ilişkiler, ortak çıkarlar, bunları geliştirmenin yolları, Irak ve bölgede güvenlik ve istikrarın artırılması için çalışmanın önemi ele alındı.

Açıklamaya göre Sudani, Irak güvenlik güçlerini güçlendirme amaçlı destek ve tavsiye sağlamada güvenlik işbirliğinin yanı sıra çeşitli ekonomik, eğitimsel, kültürel ve politik yönleriyle Stratejik Çerçeve Anlaşması üzerindeki çalışmaları ve iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele konusunu güçlendirerek, ABD ile stratejik ortaklık ilişkisini güçlendirme arzusunu dile getirdi.

Muhammed Şiya es-Sudani ayrıca, bir sonraki hükümetin parlamento içinde ve dışında ulusal düzeyde diyaloğu sürdürme ve iç anlaşmazlıkları çözmek için çaba gösterme konusunda istekli olduğunu belirtti. Aynı zamanda Irak halkının çıkarına seçkin ve dengeli uluslararası ilişkiler kurmanın ve bölgesel ve uluslararası ortamlarda kardeş ve dost halklarla işbirliği köprüleri oluşturmanın önemli olduğunu söyledi.

Irak

ABD büyükelçisi ise ABD hükümetinin güvenli, istikrarlı, müreffeh ve birleşik federal ve egemen bir Irak’a destek verdiğini dile getirdi.

Irak’taki yolsuzlukla mücadele konusuyla ilgili olarak ABD Büyükelçisi, ülkesinin Irak’a yolsuzlukla mücadelede yardım etmeye hazır olduğunu söylerken, Sudani’nin bu konuda ilerleme kaydetmeye odaklanmasına da övgüde bulundu. Romanowski ayrıca, ABD yönetiminin DEAŞ kalıntılarını yenmek ve terörle mücadele etmek için Irak ile işbirliğine devam etme arzusunu masaya yatırdı. Alina Romanowski ayrıca “Irak, bölgede önemli ve stratejik bir bileşendir” dedi.

Sudani’nin mensup olduğu Koordinasyon Çerçevesi güçleri, stratejik çerçeve anlaşmasını reddederken ABD ile ilişkilerini geliştirmek için Mustafa el-Kazimi hükümetinden faydalanıyor.

Irak