İnsan Hakları

Gazze’de mahsur kalan işçiler İsrail tarafından korkunç koşullarda tutuluyor

Serbest bırakılan tutuklular, Gazze savaşı sırasında İsrail’de bulunan Filistinli işçilerin İsrail güçleri tarafından Batı Şeria’da korkunç koşullarda tutulduğunu söyledi.

Abone Ol

İsrail gazetesi Haaretz’in gözaltına alınanlardan aktardığına göre, İsrail güçleri Hamas’la savaşın başlamasından bu yana Gazze Şeridi’nden gelen işçileri son derece ağır koşullarda tutuyor.

Gözaltına alınan işçiler Haaretz’e, bu kişilerin işgal altındaki Batı Şeria’daki askeri üslerde tavuk kafeslerini andıran yerlerde, güneş altında ve uzun süreler boyunca aç ve susuz tutulduklarını söyledi.

Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nden yaklaşık 200,000 Filistinli genellikle ya İsrail’in 1948 sınırları içinde ya da işgal altındaki Batı Şeria’daki yasadışı İsrail yerleşimlerinde İsrail ekonomisinde çalışıyor.

Hamas 7 Ekim’de İsrail’in güneyinde geniş çaplı bir saldırı gerçekleştirdiğinde bu kişilerin İsrail’de bulundukları bildirildi. İsrail’e göre 1,400 kişi öldürüldü, 200’den fazla kişi rehin alındı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik acımasız ve ayrım gözetmeyen misillemesi 6,500’den fazla insanın ölümüne ve tüm mahallelerin yıkılmasına neden oldu.

Geçtiğimiz hafta The New Arab, Gazze Şeridi’nden binlerce Filistinli işçinin 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria’da mahsur kaldığını ve bu işçilerin İsrailli yetkililer tarafından İsrail’den Batı Şeria’ya gitmeye zorlandığını bildirdi.

“Haaretz, adı açıklanmayan eski bir tutuklunun şu sözlerini aktardı: “İşçiler iki gün boyunca güneş altında ve aç bırakılarak alıkonuldu, elleri bağlandı ve gözleri kapatıldı.

“Daha sonra binlerce işçi kafeslere benzer tesislere nakledildi, burada çok sayıda işçi alıkonuldu ve bunların çoğu şüpheli bile değil” diye ekledi.

İnsan hakları grupları Pazar günü İsrail Yüksek Mahkemesi’ne bir dilekçe sunarak İsrail’in tutukluların isimlerini vermesini ve ailelerini nerede oldukları konusunda bilgilendirmesini talep etti.

Haaretz’in haberine göre, İsrail Başsavcı Yardımcısı Gil Limon geçen hafta adalet bakanlığını işçilerin durumu konusunda uyardı ve bir güvenlik yetkilisine davaya müdahil olması için talimat verdi.

Adalet bakanlığı, davayla ilgilenmenin güvenlik bakanlığı ve ordunun yetkileri dahilinde olduğunu ve ne yapacaklarına karar vermelerini beklediklerini söyledi.

Haaretz’e konuşan bir güvenlik kaynağı işçilerin Gazze Şeridi’ne geri gönderilinceye kadar gözaltında tutulmaya devam edeceklerini söyledi.

Gazze’den olmadığı İsrailli yetkililerce anlaşıldıktan sonra serbest bırakılan bir işçi de işçilerin tutulduğu ağır koşulları anlattı.

İsmi açıklanmayan işçi, tutukluların telefonlarını kullanamadıklarını, avukatlarıyla görüşme fırsatı verilmediğini ve Uluslararası Kızılhaç tarafından ziyaret edilmediklerini söylüyor.

Batı Şeria’nın Ramallah bölgesindeki Ni’lin kontrol noktasında evine dönmeye çalışırken tutuklandığını anlatıyor. İşçi, yaklaşık 100 diğer işçiyle birlikte bir odaya götürüldüğünü ve orada üç saat boyunca susuz bırakıldığını ve tuvaleti kullanmasının engellendiğini söylüyor.

Daha sonra kelepçelenerek bir otobüse bindirildiklerini ve askeri bir üsse götürüldüklerini söylüyor.

Haaretz’e konuşan işçi, orada hakarete ve dayağa maruz kalan yaşlı insanlar olduğunu söyledi.

İki gün sonra, “tutukluların prangaları çıkarıldı, gözlerindeki bağlar çözüldü ve yaklaşık 300 metrekarelik bir alana sahip kafes veya tavuk kümesine benzeyen bir yerleşkeye nakledildiler” dedi.

Kumlu bir zemin üzerine yatak ve şilteler yerleştirildiğini ve askeri bir doktoru görmelerine izin verildiğini de sözlerine ekledi.

“Birkaç gün sonra bir subay geldi ve tutuklulara ailelerine nerede olduklarını bildirmelerini söyledi.”

Hepsinin aileleriyle temasa geçmesine izin verilip verilmediği ve hangi yollarla temasa geçtikleri net değildi.

Haaretz’e konuşan adam İsrailli subayların kendilerine bağırdığını söyledi: “Evlerinize döneceğinizi düşünmeyin. Gazze’deki rehinelerimizi geri verdiklerinde döneceksiniz.”

Hamas çok sayıda rehineyi serbest bıraktı ve İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarında çok sayıda kişinin öldüğünü söyledi.

Bireysel Haklar Merkezi ve Filistinlilerin hareket özgürlüğünü korumayı amaçlayan İsrailli kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Gisha, Haaretz’e bu işçilerin ailelerinin akıbetleri konusunda endişeli olduklarını ve nerede oldukları hakkında hiçbir şey bilmediklerini söyledi.

İnsan hakları grubu bu durumun uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi.

İsrail’in güvenlik teşkilatı Shin Bet, esir tutulan işçilerin sayısını ya da İsrail’in Hamas ile işbirliği yaptığını iddia ettiği ve soruşturmaya tabi tutulanların sayısını açıklamayı reddetti.

7 Ekim saldırılarından bu yana İsrail Batı Şeria’da 1,350’ye yakın Filistinliyi tutukladı ve 100’den fazlasını öldürdü. İsrail’in, bazıları çifte vatandaşlığa sahip olan rehineleri serbest bırakması için Hamas’a daha fazla baskı yapmak amacıyla bölgede keyfi tutuklamalar gerçekleştirdiğine inanılıyor.

Daily Ummah